6 martie 2022: Ziua Omonimului
Marcată an de an în prima duminică din martie, Ziua Omonimului are menirea de a îndemna oamenii să investigheze originea prenumelui și numelui lor de familie, după cine au fost numiți și despre ce înseamnă numele lor. Dacă ai același prenume ca și multe alte persoane, există întotdeauna un motiv pentru care părinții ți l-au ales. În 2022, Ziua Omonimului pică pe 6 martie, iar în următorii ani pe alte date: 2023: 5 martie, 2024: 3 martie, 2025: 2 martie, 2026: 1 martie.
Istoria omonimului este, în sine, istoria numelor. Nu se poate spune cu certitudine când au apărut numele oamenilor. De la începuturile istoriei scrise, cele mai multe nume au avut o formă descriptivă, asociată cu obiecte, plante animale sau trăsături anume. De exemplu, în Biblie, Sara și-a numit fiul Isaac, cu semnificația "cel care râde" ori "cel care se bucură".
De asemeni, Iacob a redenumit Israel, cu înțelesul de "lupta cu Dumnezeu" sau "luptător al lui Dumnezeu". Numele timpurii erau, totodată, compuse din mai multe cuvinte, de exemplu numele francilor precum Fredegund ("pace bătălie") și Childeric ("puternic bătălie"). Oricum numele descriptive erau cele mai frecvente și, după ce numărul lor a crescut îndeajuns de mult, oamenii au încetat să mai creeze altele și și-au numit copiii după cele existente. Însă, odată cu trecerea timpului și dispariția vechilor limbi, unele din astfel de nume și-au pierdut semnificația.
Creșterea în influență a bisericii a inițiat, apoi, tradiția ca oamenii să fie numiți după sfinți și martiri. Astfel de nume sunt cele evreiești din Biblie, cum ar fi, la noi, Ion, Iacob, Iosif și Maria. În același timp, romanii convertiți la creștinism au folosit nume precum Marcu, Nicolae, Pavel și Ecaterina. Acest trend s-a răspândit în aproape toată lumea, multe culturi abandonându-și numele originare și preluând unele creștine pe măsură ce au adoptat creștinismul.
Repere din istoria Zilei Omonimului
- Anii 3.760 î.Hr.: Potrivit tradiției iudeo-creștine, oamenii încep să-și dea nume.
- Secolul al VII-lea î.Hr.: Romanii antici dezvoltă convenția numirii "tria nomina", consistând din 3 nume: cel dat, numele de clan și porecla.
5 martie: Ziua Personalității Multiple
- Secolul I d.Hr.: Odată cu recunoașterea creștinismului de către imperiul român și convertirea în masă la creștinism, mulți oameni selectează pentru copiii lor nume de sfinți și mucenici creștini.
Lucruri interesante despre nume
- Peste 1,8 milioane de români poartă numele de Elena și Constantin sau derivate ale acestora.
- Aproximativ 4.476 de oameni din SUA au numele de familie și prenumele identice, de exemplu, Thomas Thomas și Alexander Alexander.
- În Marea Britanie, circa 800.000 de persoane au numele de familie Smith.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu