11 aprilie: Ziua Mondială a Parkinson-ului
În fiecare an, pe 11 aprilie, Ziua Mondială a Parkinson-ului are țelul de a crește conștientizarea despre această afecțiune progresivă a sistemului nervos și îi ajută pe oameni să înțeleagă realitatea acestei boli, așa cum o percep cei care suferă din pricina sa.
Potrivit statisticilor recente ale Fundației Parkinson-ului, peste 10 de milioane de oameni din lume au această boală. Tulburarea neurodegenerativă are loc când neuronii se descompun gradual ori mor. Odată cu moartea acestor celule, se reduc nivelurile de dopamină din creier. Dopamina este neurotransmițător care trimite mesaje de la o celulă nervoasă la alta. Scăderea sa determină o activitate anormală a creierului, ceea ce duce la o mișcare defectuoasă. Din această cauză, tremurăturile sunt, de obicei, primele simptome ale bolii Parkinson.
Alte semne timpurii includ schimbări ale scrisului de mână, pierderea mirosului, probleme de somn, rigiditate musculară în brațe sau picioare, constipație, pierderi de echilibru, amețeală, dificultăți de vorbire.
Chiar dacă apare unul dintre acestea, asta nu înseamnă o îmbolnăvire cu Parkinson. Oricum, dacă cineva are mai multe astfel de simptome, i se recomandă să consulte un medic. Când boala avansează, poate provoca demență, depresie și o mobilitate limitată.
Boala Parkinson nu are vindecare. Totuși, unele tratamente pot fi concentrate către gestionarea simptomelor. În acest sens, este prescrisă adeseori medicamentație. Unii pacienți pot, de asemeni, să treacă printr-o procedură medicală numită stimulare cerebrală profundă în care sunt amplasați în creier doi electrozi, care trimit spre acesta impulsuri electrice ce sprijină reducerea simptomelor.
Cu prilejul zilei de 11 aprilie, numeroase organizații de sănătate și grupuri de sprijin pun la punct o varietate de evenimente, inclusiv strângeri de fonduri.
Ziua Mondială a Parkinson-ului a fost întemeiată pe 11 aprilie 1997 de Asociația Europeană a Bolii Parkinson și Organizația Mondială a Sănătății. Această dată a fost aleasă deoarece este cea de naștere a doctorului James Parkinson, primul medic care a recunoscut Parkinson-ul ca afecțiune medicală. El a publicat, în 1817, un articol pe această temă, intitulat "Un eseu despre paralizia tremurândă". În timpul celei de-a noua Conferințe a Zilei Mondiale a Parkinson-ului, laleaua roșie a fost adoptată ca simbol al acestei boli.
Niciun comentariu: