13 aprilie: Ziua Mondială de Conștientizare a Sarcoidozei

 Anual, pe 13 aprilie, Ziua Mondială de Conștientizare a Sarcoidozei atrage atenția asupra acestei boli inflamatorii și îi încurajează pe cei afectați de ea să se sprijine unul pe celălalt și să-i educe pe alții despre condiția lor medicală. 


Deși este o boală rară, și-a pus amprenta asupra a 1,9 de milioane de oameni din lume. În SUA au fost diagnosticate cu ea circa 200.000 de persoane, iar în Marea Britanie 108.000. 


În cadrul acestei maladii, celulele imune ajung să fie implicate în formarea granuloamelor. Sistemul imunitar al organismului reacționează față de acesta infecție prin eliberarea de celule albe în sânge, având rolul de a izola și a distruge germenii, ceea ce duce la o inflamație a țesutului atacat. Inflamația dispare, apoi, gradual, odată cu eliminarea infecției.            

                

13 aprilie: Ziua Mondială de Conștientizare a Sarcoidozei

În cazul sarcoidozei, sistemul imunitar este solicitat excesiv, așa că organismul pornește să-și atace țesuturile proprii, chiar și pe cele sănătoase. Inflamația, ce sprijină de obicei anihilarea infecțiilor, provoacă apariția granuloamelor asociate unor organe. 


Granuloamele se dezvoltă de cele mai multe ori în glandele limfatice și în plămâni, dar și alte părți ale corpului. Simptomele acestei boli depind de ce zonă a corpului este afectată. Adeseori, constau din oboseală, transpirație în decursul nopții, tuse, pierdere în greutate, febră și umflarea regiunilor glandelor limfatice.


În caz că sarcoidoza este amplasată la ochi, simptomele obișnuite se manifestă prin uscarea și înroșirea lor, sensibilitate la lumină, senzația de mancarire sau arsură a lor.


Dacă boala afectează plămânii, poate genera dificultăți respiratorii, o respirație șuierătoare, dureri ale pieptului și o tuse persistentă, seacă.


12 aprilie: Ziua Internațională a Copiilor Străzii


Pentru unii, simptomele intră în remisie fără nici un tratament. Alți bolnavi au simptome persistente, unele dintre ele putând fi chiar majore. Nu există vreo cură pentru această boală inflamatorie. Pacienții suferinzi de sarcoidoză pot avea nevoie de medicamente speciale de tratare a simptomelor. Opțiunile de tratament pot include, de asemeni, terapie fizică și reabilitare pulmonară. Cazurile severe ale bolii pot necesita transplantarea unor organe interne. 


În aprilie 2008, Fundația Pentru Cercetarea Sarcoidozei a declarat aprilie ca Luna  Mondială de Conștientizare a Sarcoidozei. 11 ani mai târziu, organizația a lansat Ziua Mondială de Conștientizare a Sarcoidozei. Prima astfel de sărbătoare a avut loc pe 13 aprilie 2019. 


13 aprilie: Ziua Conștientizării Tulburării Neurologice Funcționale

13 aprilie: Ziua Mondială de Conștientizare a Sarcoidozei 13 aprilie: Ziua Mondială de Conștientizare a Sarcoidozei Reviewed by Diana Popescu on aprilie 12, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.