14 aprilie: Ziua Delfinului
An de an, data de 14 aprilie este dedicată Zilei Delfinului, unul din cele mai inteligente și mai prietenoase mamifere din lume. Delfinii aparțin familiei cataceelor, din aceași familie ca și balenele și marsuinii. Preferă apele mai putn adânci, sunt extrem de sociabili și au un simt ascuțit al auzului, reușind să perceapă semnale auditive pe mai multe frecvente decât ființele umane.
Acum circa 50 de milioane de ani, anumite viețuitoare cu patru labe au început să-și petreacă din ce în ce mai mult timp în apă, și au evoluat treptat, corpul lor modificându-se și pierzând, în cele din urmă, abilitatea de a se deplasa pe pământ. Aceste creaturi sunt cunoscute drept Dorudoni și asemeni delfinilor, au fost mamifere acvatice.
În urmă cu aproape 30 de miliarde de ani, în apele Terrei trăiau scualadonii, balene cu dinți care au fost strămoșii direcți ai delfinilor de azi, care foloseau ecolocația, o capacitate specifică delfinilor de a naviga prin apele adânci, utilizând undele sonore.
Acum 20 de miliarde de ani, în decursul Miocenului, ecolocația s-a dezvoltat în modul pe care-l cunoaștem în prezent. Creaturi acvatice dispărute, conectate cu aceleași trăsături ca și ale delfinilor, numite kentriodonotice, erau înzestrate cu ecolocatori și chiar se mișcau în trasee intuitive asemeni delfinilor.
Delfinii se confruntă cu riscul de a fi pe cale de dispariție din cauza braconajului și vânării lor. Încălzirea globală și schimbările climatice aferente conduc și ele către dispariția multor delfini.
13 aprilie: Ziua Mondială de Conștientizare a Sarcoidozei
În 2009, filmul documentar american "The Cove", regizat de Louie Psihoios de la Național Geografic, a adus la lumină numeroasele atrocități asociate cu practicile de vânare a delfinilor din Japonia. Pelicula a câștigat Premiul Oscar pentru cel mai bun documentar în 2010 și ajutat la răspândirea conștientizării despre vânarea delfinilor și scăderea dramatică a numărului lor.
Lucruri fascinante despre delfini
- Există 40 de specii de delfini, cei mai familiari fiind cei cu nasul mare (Tursiops truncatus), în engleză "Bottlenose".
- Delfinii sunt atașați de mamele lor și rămân alături de acestea până la 8 ani.
- Delfinii au grijă de membrii bolnavi sau răniți ai bancurilor lor.
- Datorită naturii lor sociale, delfinii se grupează în grupuri de până la 1.000 de indivizi.
- Delfinii au un somn foarte ușor. Când dorm, numai jumătate din creierul lor se odihnește, cealaltă jumătate rămânând lucidă, alertă.
Niciun comentariu: