15 aprilie 2022: Ziua Paștelui Evreiesc
Ziua Paștelui Evreiesc (Pesah) comemorează relatarea biblică a Exodului, eliberarea evreilor din sclavia egipteană de către Dumnezeu, cu circa 3.300 de ani în urmă. Potrivit Torah-ului, evreii trebuie să marcheze Paștele vreme de 7 zile, începând cu a cincisprezecea zi a lunii ebraice Nisa, care pică de obicei odată cu prima luna plină din aprilie. Dacă în 2022, Pesah are loc pe 15 aprilie, în următorii ani se desfășoară astfel: 2023 - 5 aprilie, 2024 - 22 aprilie, 2025 - 12 aprilie.
Cea dintâi lună din calendarul lunar ebraic, Nisan, se întinde, conform calendarului gregorian, de la luna nouă din martie până la luna nouă din aprilie.
În prima seară de Paște, evreii se înfruptă din Seder, o cină rituală, impreună cu membrii apropiați ai familiei și prietenii. Cu această ocazie, ei citesc "Haggadah" (o colecție de scrieri religioase), care spun povestea eliberării evreilor din robie, și beau o cupă cu vin (roșu sau însiropat) în momente specifice ale citirii acesteia.
Servit de pe un platou special, Seder-ul tradițional este constituit din mâncăruri simbolizand istorisirea Paștelui, care sunt consumate în 15 stadii diferite din decursul citirii Haggadah.
Felurile de mâncare de pe platoul Seder includ "matzos" (pâine nedospită, semnificand plecarea grăbită a israeliților din Egipt), "maror" (ierburi amare reprezentând tratamentul crud și suferințele evreilor din timpul sclaviei, "charezet" (salată amară, adeseori, Romain) și "charoset" (o pastă texturată maronie din nuci și fructe).
Astfel de mâncăruri includ "karpas" ( o legumă asemănătoare patrunjelului) sau țelină (înmuiate în apă sărată sau oțet), "beitzah" (un ou fiert tare), "zeroa" ori "z'ora" (capră, găină, oase de miel fripte), ultimele două simbolizand sacrificiul oferit în Templul din Ierusalim.
La sfârșitul Seder, participanții se roagă, cântă și, apoi, se relaxează în ziua ce comemorează libertatea lor.
Niciun comentariu: