24 aprilie 2022: Ziua Mondială a Fotografiei Pinhole (Stenopa)

 Anual, în ultima duminică din aprilie, Ziua Mondială a Fotografiei Pinhole (Stenopa) celebrează acest tip de fotografie fără obiectiv, în locul acestuia folosindu-se un orificiu de pătrundere a luminii. 


Această lumină impresionează hârtia fotografică sau filmul amplasat în partea opusă, în vremea unei expuneri cu o durată de la o secundă până la ore întregi, obținându-se astfel o imagine răsturnată. Dacă în 2022, Ziua Mondială a Fotografiei Pinhole (Stenopa) are loc pe 24 aprilie, în anii următori este marcată, desigur, pe alte date: 2023 - 30 aprilie, 2024 - 28 aprilie, 2025 - 27 aprilie. 


Nu se știe sigur când s-a desfășurat cea dintâi sărbătoare de acest fel, dar unii pretind că a debutat în aprilie 2001. Oricum, istoria fotografiei pinhole (în limba engleză, "pinhole" înseamnă "gaură de ac") este una elaborată și se întinde timp de secole.    

                     

24 aprilie 2022: Ziua Mondială a Fotografiei Pinhole (Stenopa)

Prima descriere a acestui tip de fotografie datează din 1865, fiind făcută de inventatorul scoțian David Brewster, în cartea sa "Stereoscopurile". Mult mai timpuriu, în secolul al IV-lea, Aristotel a menționat că lumina strălucind printr-o deschidere dintre frunzele unui copac reprezintă o proiecție a soarelui pe pământ. 


În secolul al XIV-lea, numeroși oameni de știință au început să utilizeze această tehnică pentru a studia eclipsele și lungimile de undă ale luminii. Prima folosire a "pinhole" în artă, de către Leonardo da Vinci, s-a petrecut în secolul al XV-lea, când acesta a explicat cum se poate trasa o imagine de pe un ecran transparent. 


Apoi, cercetătorii au fost afectați de orbire când priveau direct spre soare prin telescoapelor lor "pinhole", așa că, pentru a se proteja, au recurs la camera obscură pentru a studia imaginile proiectate de soare. 


23 aprilie: Ziua Limbii Engleze


În fine, în 1839, a avut loc inventarea oficială a fotografiei sub forma dagherotipului, iar cea mai vestită fotografie pinhole a fost realizată în 1890 de către George Davidson. 


Repere din istoria Zilei Mondiale a Fotografiei Pinhole (Stenopa)


- Secolul al V-lea î.Hr.: Fondatorul Mohism-ului, filosoful chinez Mozi, este cel dintâi care explorează conceptul "pinhole".


- Anii 1.000 d.Hr.: Ibn al-Haytham studiază conceptul de pinhole și îl înțelege întrucâtva.


- Anul 1088: Shen Kuo experimentează camera obscură și este primul care aplică atribute geometrice și cantitative la aceasta, așa cum menționează în scrierile sale.


- Anul 1826: Joseph Nicéphore Niépce crează, în regiunea Burgundia din Franța, cea dintâi imagine permanentă utilizând camera obscură. 


- Anul 1838: Louis Daguerre face prima fotografie a unui om. 


- Anul 1839: Robert Cornelius este cea dintâi persoană din lume care se fotografiază pe ea însăși, creând astfel primul autoportet foto sau selfie! 


- Anul 1861: James Clerk Maxwell, din Scoția, realizează prima fotografie color.


24 aprilie: Ziua Urlatului

24 aprilie 2022: Ziua Mondială a Fotografiei Pinhole (Stenopa) 24 aprilie 2022: Ziua Mondială a Fotografiei Pinhole (Stenopa) Reviewed by Diana Popescu on aprilie 23, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.