28 aprilie: Ziua Oprește Risipa de Mâncare
Ziua Oprește Risipa de Mâncare, ce are loc, anual, pe 28 aprilie, are țelul de a crește conștientizarea despre faptul cutremurător că o treime din hrana populației a pământului este risipită, fie că se pierde, fie că se strică, în vreme ce numeroși oameni de pe planetă suferă de înfometare.
Altădată, gospodarii și gospodinele foloseau aproape fiecare parte a unui animal crescut pentru hrană, de la piele până la oase.
Conceptul modern al risipei de mâncare, așa cum îl cunoaștem în prezent, a fost creat de boom-ul determinat de industrializarea pornită înaintea primului război mondial. Dintr-o dată, alimentele greu de găsit și scumpe, au fost procesate și accesibile cu o viteză alarmantă pentru producători, astfel încât și-au pierdut din valoare. Industrializarea i-a făcut pe oameni să accepte mai ușor risipa, deoarece au ajuns să știe că hrană le va fi disponibilă în orice zi, la un preț din ce în ce mai mic.
Finele celui de-al doilea război mondial a marcat, de asemeni, sfârșitul deficitului alimentar. Odată cu acesta , s-a terminat cu raționalizarea, industria alimentară a fost tot mai înfloritoare, și s-au ivit noi practici de dispensare de un aliment mai vechi, prin cumpărarea altuia, nou, instaurându-se în acest mod o mentalitate păguboasă. În acel răstimp s-a lansat obiceiul risipei de mâncare.
În zilele noastre, potrivit ONU, eliminarea risipei de hrană pune accentul pe asigurarea de mâncare pentru toți locuitorii Terrei.
Cum să luăm în considerare Ziua Oprește Risipa de Mâncare
- Instinctele noastre ne provoacă să cumpărăm mai multe alimente decât avem nevoie. Ar trebui, așadar, să luptăm împotriva acestor instincte, să ne estimăm cu obiectivitate de câtă hrană avem nevoie săptămânal, și să ne asigurăm să o păstrăm în bune condițiuni pe cea deja achiziționată.
- Stricarea mâncării reprezintă peste 60% din risipirea sa! De aceea, ar fi necesar să păstrăm corect alimentele perisabile sau să investim mai mult în alimente congelate ori nedegradabile.
Lucruri interesante despre risipa de mâncare
- Dacă am trăi într-o lume fără risipă de mâncare, experții cred că ar putea să fie hrăniți în plus 3 miliarde de oameni, cu mult mai mulți decât cele 925 de milioane estimați a fi pradă înfometării.
27 aprilie: Ziua Internațională a Câinelui Ghid
- Gropile de gunoi crează metan. Metanul, gazul de seră ce contribuie la încălzirea globală într-o măsură mai mare decât dioxidul de carbon, provine în cea mai mare parte din mâncarea stricată depozitată în gropile de gunoi.
- Unele dintre cele mai degradabile alimente sunt fructele, legumele, rădacinoasele, risipite mai mult decât alte tipuri de alimente.
- Producerea alimentelor necesită un consum colosal de apă, energie, muncă, transport și distribuire. Când hrana este risipită, crează o pierdere enormă de astfel de resurse.
28 aprilie: Ziua Mondială Pentru Securitate și Sănătate în Muncă
Niciun comentariu: