30 aprilie 2022: Ziua Mondială Veterinară
Ziua Mondială Veterinară, creată în anul 2000 de Asociația Mondială Veterinară, celebrată an de an în ultima sâmbătă din aprilie, are scopul de a evidenția și a promova munca salvatoare de vieți ale animalelor depusă pe tot globul de către medicii veterinari. Dacă în 2022 aacesta zi se defășoară pe 30 aprilie, în următorii ani ani are loc astfel: 2023 - 29 aprilie, 2024 - 27 aprilie, 2025 - 26 aprilie.
Cu ani în urmă, un virus mortal, numit Rinderpest sau pesta bovină, a atacat vitele până a fost eradicat în 2011 prin vaccinare. Este, de altfel, singură boală a animalelor eradicată vreodată.
Rinderpest se transmitea între vite prin particule care provocau infectarea prin respirație, secreții sau excreții. Deși nu amenința sănătatea oamenilor, afecta viața lor prin reducerea consumului de carne.
În aprilie 1863, în Hamburg, Germania, s-a organizat o întâlnire generală între doctori pentru a se discuta modul în care se ivea pesta bovină. Profesorul John Gamgee a invitat atunci veterinari și profesori de medicină veterinară din toată Europa. Scopul principal al întrunirii a fost de a se discuta despre bolile epizootice și stabilirea unor reguli standard pentru comerțul viitor de vite europene.
29 aprilie: Ziua Mondială a Dorinței
Această întâlnire a reprezentat primul Congres Internațional Veterinar. În 1959, la al șaisprezecelea acest congres, a fost fondată Asociația Mondială Veterinară. Misiunea sa declarată a fost să furnizeze îndrumare și conducere globală profesiei de veterniar și să promoveze sănătatea și bunăstarea atât a animalelor cât și oamenilor, prin susținere, educație și parteneriat.
Asociația Mondială Veterinară are parteneri importanți precum Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor, Organizația Mondială a Sănătății, Organizația pentru Hrană și Agricultură a ONU, Asociația Mondială Medicală, Protecția Mondială a Animalelor, și altele.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu