9 aprilie: Ziua Inorogului
În fiecare an, pe 9 aprilie, Ziua Inorogului sau Unicornului este dedicată celei mai populare creaturi antice, un simbol al fericirii, fanteziei și supranaturalului.
Inorogul este un animal legendar, cu un singur corn, mare, spiralat și ascuțit, regăsit în arta plastică timpurie mesopotamiană, precum și în mituri și povești originare din China, Grecia și India. În mitologia grecească se spunea că unicornii alergau sălbatic, în libertate, pe un tărâm îndepărtat de cel pământean.
Doctorul grec Ctesias, în cartea sa "Despre natura animalelor", își exprima convingerea că acest tărâm ar fi fost India. Unii au fost de părere că vietatea despre care pomenea Ctesias nu era, de fapt, un inorog, ci un rinocer indian.
În Iran, se zicea că unicornii puteau fi întâlniți în Persepolis, iar Biblia ebraică descrie un animal numit "re'em", ce poate fi corelat cu un inorog.
Unicornul a fost dintotdeauna descris ca un simbol al grației și purității, cornul său fiind înzestrat cu puterea de a purifica apa otrăvită și a vindeca bolile omeneșți. În Evul Mediu se vindeau colții balenei Narwhal ca și cornuri ale inorogilor.
Celții, romanii și persanii au pomenit despre un magic cal alb cu un singur corn, reprezentând puterea și libertatea. Inorogul este un simbol în blazoanele scoțiene încă din secolul al XII-lea.
În 1707, au fost amplasați pe blazonul britanic un leu și un unicorn, simbolizand uniunea inorogului scoțian cu leul englezesc.
Lucruri interesante despre inorogi
Vezi și mai multe despre acest subiect în articolul Inorogul între legendă și realitate
- În "Piatra filosofală" a lui J.K. Rowling, Lordul Voldemort bea din sângele unui unicorn pentru a rămâne în viață.
- Vestitul balerin Rainer Krenstetter s-a costumat ca un unicorn la Life Ball din Viena, Austria.
8 aprilie: Ziua Desenează o Pasăre
- În Muzeul Național din Varșovia există o statuie a Fecioarei Maria ținând în poale un inorog.
- Cuvântul "unicorn" provine din termenii latinești "unus", adică "unu", și "cornu", cu semnificația de "corn".
- Într-o legendă se spune că un inorog poate străpunge cu cornul său inima unui mincinos.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu