Legenda Sfântului Graal
Sfântul Graal este considerat tradițional cupa din care Iisus Hristos a băut la Cina cea de Taină și pe care Iosif din Arimateea a folosit-o pentru a aduna sângele lui Iisus la răstignirea sa. De la legende străvechi și până la filme contemporane, Sfântul Graal rămâne un obiect înconjurat de mister și fascinație. Numeroși oameni au căutat această relicvă creștină. Ce face însă Sfântul Graal să fie atât de semnificativ și atractiv?
Ce este Sfântul Graal?
Sfântul Graal este subiectul multor mituri și legende, fiind, din acest motiv, dificil pentru cercetători să distingă realitatea de ficțiune.
Cuvântul "graal" ("grail") provine probabil din latinescul "gradale", care se referă la un platou adânc în care era servită mâncarea la banchetele medievale.
De-a lungul anilor Graal-ul a fost descris ca un vas, un ciborium, un potir, un platou, un pocal și chiar o piatră.
Nenumărate opere literare l-au portretizat ca posedând puteri miraculoase de vindecare. Istoricii cred că originea să poate fi trasată până în mitologia celtică precreștină sau legendele creștine timpurii.
Căutarea sa și-a făcut prima cale în 1180 într-un text scris în romanul cavaleresc neterminat din franceza veche a lui Chrétien de Troyes "Conte del Graal" sau "Perceval".
Robert de Boron i-a specificat apoi semnificația creștină în anii 1.200 în poemul sau "Iosif din Arimateea", citând că originile Sfântului Graal ar fi fost la Cina cea de Taină și moartea lui Hristos.
Sfântul Graal și legendele medievale
Graal-ul a devenit o temă populară în literatură medievală, poveștile despre el fiind citite sau redate oral în aproape întreaga Europă.
Unele legende arthuriene pretindeau că Iosif din Arimateea l-ar fi adus la Glastonbury, Anglia. Conform uneia din ele, în locul în care Graal-ul ar fi fost îngropat apa era roșie întrucât trecea prin sângele lui Hristos. Desigur, oamenii de știință au arătat că acest lucru este determinat de oxidul de fier din sol.
Unii credeau că, de fapt, cavalerii templieri, un ordin medieval care proteja pelerinii ce călătoreau către Țara Sfânta, puseseră mâna pe Graal, luându-l din Muntele Templului, în decursul cruciadelor, și ascunzându-l într-un loc secret.
Piatra filosofală: Istorie, legendă, simbol și semnificație
Se spunea că personajul mitic regele Arthur ar fi coordonat mari expediții pentru a găsi relicva enigmatică. În legende, Graal-ul avea capacitatea să lecuiasca toate rănile, să furnizeze tinerețe eternă și fericire veșnică.
Într-o poveste populară arthuriană apare un așa-zis Rege Pescar, care avea o rană gravă ce-l împiedică să se miște. Avea nevoie de Graal pentru a se însănătoși și putea numai să stea și să pescuiască în apropierea castelului său până când cineva avea să afle cupa magică.
De la începerea acestor legende o grămadă de călători, istorici, oameni de știință, arheologi s-a străduit să recupereze Sfântul Graal.
O descoperire relativ recentă
În martie 2014, doi istorici spanioli au clamat că descoperiseră Sfântul Graal într-o biserică din Leon din nordul Spaniei. Ei au spus că pocalul se găsea acolo din secolul al XI-lea.
Datarea științifică a confirmat că această cupă fusese confecționată între anii 200 î.Hr. și 100 d.Hr. Istoricii au prezentat, de asemeni,informații despre cercetările lor ce duraseră trei ani.
În ciuda acestor dovezi convingătoare, nu a existat nici o modalitate de a se cunoaște cu siguranță dacă ceea ce descoperiseră ei era cu adevărat cupa din care băuse Iisus. La controversă s-a adăugat faptul că sunt circa 200 de presupuse pocale Graal în diferite locuri din lume și mulți învățați se întreabă dacă Sfântul Graal a existat vreodată ori este doar o legendă.
Sfântul Graal în cultura populară contemporană
În ultimii ani, Graal-ul a apărut în numeroase cărți și filme populare.
Printre astfel de filme pot fi enumerate "Monthy Python și Sfântul Graal" (1975), "Excalibur" (1981), "Indiana Jones și ultima cruciadă" (1989) și "Regele Pescar" (1991).
În vestitul roman al lui Dan Brown, "Codul da Vinci", Sfântul Graal este descris nu ca un obiect, ci ca pântecele Mariei Magdalena. Cartea a emis ipoteza că Maria Magdalena ar fi dat naștere copilului lui Iisus, de la care a pornit linia de sânge a lui Hristos.
Deși cercetătorii pot să nu afle niciodată dacă Sfântul Graal a fost un obiect fizic sau o fantezie mitică, misterioasa relicvă continuă să fascineze milioane de oameni până în zilele noastre.
Doppelgänger: Legenda geamănului rău, neștiut, al fiecăruia dintre noi
Niciun comentariu: