17 mai: Ziua Nucilor
Chiar dacă, an de an, arborii de nuc abia și-au terminat înflorirea în vremea asta, pe 17 mai, Ziua Nucilor celebrează cel mai vechi pom cunoscut din lume, cultivarea lui datând din anii 7.000 î.Hr. Își are originea în Persia antică, unde fructele sale erau considerate delicatesuri de către nobili. Nucul s-a răspândit mai întâi prin Asia, Orientul Mijlociu, și apoi în Europa.
Lucruri interesante despre nuci
- Nucile sunt versatile și pot fi mâncate atât crude sau coapte, murate ori zaharisite, alături de diverse cereale, gătite în plăcinte, prăjituri, măcinate peste înghețate, utilizate în diverse sosuri sau procesate în uleiuri și unturi.
- Cerneala făcută și în prezent din coji de nuci se spune că a fost folosită de Leonardo da Vinci și Rembrandt pentru a scrie și a desena.
- Nucii sunt abundent cultivați în China, SUA, Iran, Turcia, Mexic, Ucraina, România, Slovenia, Anglia și Chile.
- Nucile au fost întrebuințate pentru a reduce inflamatiile, a se vindeca rănile și a împrospăta respirația. Au un nivel înalt de acizi grași omega-3, benefici în funcționarea creierului și sănătății inimii. De asemeni, sunt o bună sursă de vitamina E, magneziu, antioxidanți, proteine și fibre.
- Un arbore de nuc poate avea o longevitate de 250 de ani!
În 1949, Walnut Marketing Board a creat Ziua Națională a Nucilor din SUA. Pe 3 martie, o rezoluție a senatului american propusă de William F. Knowland, a condus la sărbătorirea oficială a Zilei Naționale a Nucilor pe 17 mai, cu aprobarea președintelui Dwight D. Eisenhower.
17 mai: Ziua mondială a telecomunicațiilor și societății informaționale
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu