19 mai: Ziua Lag BaOmer
Ziua Lag BaOmer, o sărbătoare religioasă evreiască, are loc în fiecare an în a optăsprezecea zi a lunii ebraice Iyar. Dacă în 2022 se desfășoară pe 19 mai, se petrece în 2023 pe 9 mai, în 2024, pe 26 mai, și, în 2025, pe 16 mai. Potrivit Talmudului, rabinul Shimon bar Yochai a murit în Ziua Lag BaOmer, iar această zi celebrează "ziua bucuriei sale", așa cum le-a spus ucenicilor săi. Mai mult decât atât, marchează o zi în care s-a sfârșit o molimă din vremea rabinului Akiva.
Lag BaOmer sau Lag B'Omer este sărbătorită în cea de-a treizecișitreia zi de Omer, perioada de 49 de zile dintre Paște și Shavuot. Motivul din spatele numelui este că "Lag" consistă din literele ebraice "lamed" și "gimel", care împreună au valoarea numerică de 33. Iar "BaOmer" înseamnă "al Omerului. Omer-ul este un răstimp de semidoliu în care sunt interzise multe activități precum nunțile, cântatul, dansatul și chiar tăierea părului. Cu toate astea, cu prilejul Lag BaOmer, legea evreiască permite astfel de activități.
Datând din secolul al XV-lea, Lag BaOmer este o zi dedicată, cum spuneam, decesului rabinului Shimon bar Yochai. El a fost primul care a răspândit public învățătura despre dimensiunea mistică a Torah-ului, cunoscută drept Cabala, provenită din Zorah. Oamenii celebrează, cu acesta ocazie, viața rabinului Shimon și sufletul esoteric al Torah-ului.
Pe de altă parte, conform Talmudului, în decursul Omer-ului, o molimă a ucis mii de învățăcei ai rabinului Akiva, deoarece nu trataseră unul pe celălalt cu respect. Perioda de semidoliu are loc în memoria acestor ucenici și a pedepsei lor. Această molim ăa încetat de Lag BaOmer și, drept rezultat, a devenit o zi fericită, în care se îngăduie retragerea doliului.
Repere din istoria Zilei Lag BaOmer
- Anul 132 d.Hr.: Rabinul Akiva devine un suporter ardent al lui Simon bar Kokhba și conduce o revoltă violentă contra stăpânirii române din Iudeea, în care moare.
- Secolul al IX-lea: Cele 49 de zile dintre Paște și Shavauot ajung să fie un răstimp de doliu pentru cei 24.000 de ucenici ai rabinului Akiva.
18 mai: Ziua Vizitează-ți Rudele
- Anul 1.096: Comunitățile evreiești din Valea Rinului sunt omorâte în decursul Omer, ceea ce îi face pe israelieni să includă acest evenimet în marcarea de doliu.
- Secolul al XV-lea: Scrierile rabinului german Yaakov ben Moshe Levin Moelin relevă prima referință despre celebrarea Lag BaOmer.
Lucruri interesante despre Lag BaOmer
- Unii oameni mânâncă fructe de roscov pentru a comemora arborele de roscov care a crescut miraculos la intrarea în peștera rabinului Shimon.
- Numeroși alții se înfruptă din ouă fierte tari colorate în foi de ceapă, refectându-se astfel natură duală a zilei, adică atât de doliu, dar și de spirit festiv.
- Un alt obicei neobișnuit este să se dăruiască 18 "rotel" de băutură, adică circa 54 de litri, celor care vizitează mormântul rabinului Shimon.
- Mulți părinți, care le lasă băieților lor să le crească părul până la vârsta de 3 ani, le fac prima tunsoare cu prilejul Lag BaOmer.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu