21 mai 2022: Ziua Mondială Whisky
An de an, în cea de-a treia sâmbătă din luna mai, Ziua Mondială a Whisky-ului onorează această băutură distilată cu grijă și pasiune de peste 500 de ani, o băutură alcoolică destinată pe vremuri atât nobililor, cât și țăranilor. Dacă în 2022 Ziua Mondială a Whisky-ului pică pe 21 mai, în anii următori este sărbătorită astfel: 2023 - 20 mai, 2024 - 18 mai, 2025 - 17 mai, 2026 - 16 mai.
Whisky-ul, așa zisa "apă a vieții", are o istorie îndelungată. Prima dovadă istorică a distilării, procesul esențial pentru crearea de whisky, datează din Mesopotamia din anii 2.000 î.Hr. Abia în anii 100 î.Hr., filosoful gec Alexandu din Afrodiasis, a reușit prima distilare inregistrată în istorie. El a distilat apa de mare transformand-o în apă pură, potabilă. Tehnicile de distilare pentru whisky au aparut în preajma anilor 1.100, când călugării ce au călătorit în Anglia au fermentat un fel de piure de cereale și au produs cel dintâi whisky.
Oricum, primul an în care whisky-ul a fost menționat oficial ca produs distilat a fost 1.405. Într-un istoric de familie se consemnează că cineva din clanul acesteia a murit după ce a băut prea mult de Crăciun! în următoarele sute de ani, distilarea a devenit larg răspândită în Scoția. Între anii 1536 și 1541, când regele Henry al VI-lea a desființat numeroase mănăstiri, o grămadă de călugări au descoperit că distilarea era o cale de a-și câștiga existența, așa că whisky-ul a ajuns să fie din ce în ce mai disponibil pentru public.
Prin anii 1.600, imigranții scoțieni din noile colonii americane au adus cu ei practicile de distilare, așa că Whisky-ul a devenit destul de ușor de procurat de timpuriu în America de Nord. Cam în aceeași vreme a fost licențiată prima distilerie din irlanda, în 1608. În anii 1770 și 1780, în decursul revoluției americane, whisky-ul a ajuns să fie atât de prețios încât era folosit ca monedă de schimb.
Pentru a plăti datoriile războiului revoluționar, guvernul american nou-format a impus o taxă pentru importul și exportul de whisky. Acest lucru a dus la neînțelegeri între guvern și producătorii de whisky, ce a rezultat, în cele din urmă, către rebeliunea whisky-ului dintre 1791 și 1794. George Washington a transmis forțelor naționale să înnăbușe această rebeliune. Taxa pe whisky a rămas o chestiune contradictorie până în decursul prezidentiei lui Thoms Jefferson, care a anulat-o.
De-a lungul secolului al XIX-lea au apărut multe invenții și practici de industrializare pentru whisky. Băutura a continuat cumva să fie disponibilă în timpul prohibiției americane, grație unui lacune, ce a permis să fie folosită ca produs medicinal, unul vândut în farmacii! Bourbon-ul a devenit imediat popular prin 1964 și, chiar și în zilele noastre, whisky-ul reprezentând o băutură alcoolică de tradiție și preferată în întreaga lume.
Lucruri interesante despre Whisky
- Numele de Whisky derivă din cuvintele galeze "uisqe beatha", termen ce a devenit, mai târziu, "uski", cu semnificația de "apa vieții".
- Cele 2 procente de whisky pierdute din butoaie anual poartă numele de "picătura îngerului".
- Surprinzător, "wart", materialul distilat pentru whisky este în mod esențial folosit pentru bere, un amestec de apă, drojdie și malț.
- Cel mai vechi whisky din lume, îmbuteliat între 1851 și 1858, este într-o sticlă de circa 400 de mililitri de Special Liqueour Whisky.
21 mai: Ziua Mondială pentru Diversitate Culturală, Dialog și Dezvoltare
Niciun comentariu: