23 mai: Ziua Mondială a Broaștei Țestoase

 An de an, Ziua Mondială a Broaștei Țestoase, din 23 mai, celebrează acest animal, simbol al înțelepciunii și perseverenței, prezent în numeroase povești, fabule și parabole ale lumii. 


Broască țestoasă este o reptilă ce poate fi întâlnită în multe medii naturale de pe glob, unde are un rol important în ecosisteme. Sapă găuri ce sunt locuite apoi de alte viețuitoare, și menține plajele curate hrănindu-se cu pești morți aduși de valuri pe acestea. Menține un constant echilibru ecologic și, de aceea, se impune să o conservăm, să-i asigurăm supraviețuirea. 

                 

23 mai: Ziua Mondială a Broaștei Țestoase

Broaștele țestoase pot fi de uscat, de apă dulce și apă maritimă. Cele dintâi trăiesc până la 40 de ani și au o carapace acvadinamică și mai plată. Cele din urmă pot avea o vârstă de până la 300 de ani și se remarcă printr-o carapace mai mare și mai bombată.


Ziua Mondială a Broaștei Țestoase a fost marcată pentru prima oară de American Tortoise Reserve în 2002, pentru a scoate în evidență suferințele și numărul tot mai mic ale acestor reptile din cauza interferenței umane și a pericolelor din mediul lor înconjurător. 


American Tortoise Reserve este o organizație ce a fost creată de Susan Tellem și Marshall Thompson. Aceștia organizează turnee de caritate și se implică activ în răspândirea cunoștiințelor despre condițiile critice ale reptilelor cu carapace. Cuplul este cunoscut pentru conștientizarea necesității tratamentului uman al tuturor animalelor, inclusiv al reptilelor. De la înființarea sa, în 1990, American Tortoise Reserve a oferit "case" la peste 4.000 de broaște țestoase.


Lucruri interesante despre broaștele țestoase


- Carapacea, cea mai caracteristică parte a acestora este constituită din 50 de oase. 


- Sunt comercializate pentru carnea, carapacea și pielea lor, ceea ce le pune în pericol de dispariție.


22 mai: Ziua Mondială Paloma


- Broaștele țestoase pot arăta la fel la prima vedere, dar, există, de fapt, peste 300 de specii, dintre care 129 au riscul de extincție.


- Sunt animale cu sânge rece, cu un metabolism lent, lucru care explică longevitatea lor.


- Primele broaște țestoase au existat acum 200 de milioane de ani, fiind pe atunci contemporane ale dinozaurilor.


- În hinduism, Kurma este zeul broaștelor țestoase!


23 mai: Ziua Internațională de Eradicare a Fistulei Obstretice

23 mai: Ziua Mondială a Broaștei Țestoase 23 mai: Ziua Mondială a Broaștei Țestoase Reviewed by Diana Popescu on mai 22, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.