28 mai: Ziua Hamburgerului

 An de an, pe 28 mai, Ziua Hamburgerului celebrează cea mai populară mâncare a americanilor, care se înfruptă anual cu peste 50 de milioane de hambugeri. 


Un hamburger constă, în mod tradițional, dintr-o "bun" (chiflă), "patty", adică o felie de carne de vită tocată prăjită la grătar, muștar, ketchup, murături și, opțional, brânză.      

              

28 mai: Ziua Hamburgerului

Se spune că acest tip de carne gătită pe pâine a fost numit după localitatea Hamburg, din Germania. Asocierea cu acest oraș pare să provină dintr-o rețetă din 1758 pentru un "cârnat Hamburg". Unii sunt de părere că denumirea ar origina de la o companie de croaziere cunoscută drept "Linia Hamburg - America", care-și servea pasagerii cu sandviciuri similare la mijlocul anilor 1.800.


Se pare că hamburgerul și-a câștigat consistent popularitatea odată cu Târgul Mondial de la Saint Louis din 1904, un eveniment ce a adus în atenție și cornetul de înghețată! În prezent, Hamburgerul este unul dintre cele mai cunoscute feluri de mâncare din lume, întâlnit din Texas până în Tailanda. 


Repere din istoria Zilei Hamburgerului 


- 1896: Un articol din ziarul Chicago Tribune face referire la creșterea preferinței pentru "sandviciul hamburger" în rândul navetiștilor cu trenul.


- 1921: "White Castle" devine unul dintre lanțurile majore de distribuire a hamburgerilor, vânzându-i, sub formă pătrată, sub titulatura de "sliders" (să zicem, "glisoare"). 


- 1940: Se deschide în San Bernardino, California, primul restaurant McDonald.


27 mai: Ziua Protecției Solare


-2019: În parteneriat cu compania "Impossible Food" (Mâncarea imposibilă), "Burger King" începe să servească "Impossible Burger" (Burgerul imposibil), făcut întru totul din legume!


Lucruri interesante despre Ziua Hamburgerului


- Peste jumătate din toate sandviciurile comercilizate în lume sunt hamburgeri.


- Cel mai scump hamburger din lume a fost vândut cu 5.000 dolari SUA. 


- În decursul primului război mondial, americanii porecleau hamburgerii "sandviciurile libertății".


- În Seymour, Winsconsin, SUA, locul presupus de naștere al hamburgerului, o sală a faimei este dedicată acestuia.


- Americanii mănâncă, în medie, 3 hamburgeri pe săptămână.


- Câteva din cele mai căutate variante de hamburgeri sunt "cheeseburger" (burger de brânză), "chickenburger" (Burger de pui / pasăre), "Pork Burger" (cu carne de porc) și "Veggie-Burger" (vegetarian). 


28 mai: Ziua organizației Amnesty International

28 mai: Ziua Hamburgerului 28 mai: Ziua Hamburgerului Reviewed by Diana Popescu on mai 27, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.