5 mai 2022: Ziua Mondială Parolei
Ziua Mondială Parolei, celebrată an de an în prima joi din luna mai, atrage atenția asupra necesității critice de a avea parole puternice pentru prevenirea furtului de identitate și a altor fărădelegi cibernetice. Dacă în 2022 are loc pe 5 mai, în anii următori se desfășoară astfel: 2023 - 4 mai, 2024 - 2 mai, 2025 - 1 mai, 2026 - 7 mai, 2027 - 6 mai.
Parola nu este deloc un lucru nou. În cadrul organizațiilor secrete existente de-a lungul vremii, precum masoneria, se cerea frecvent o parolă fiecărei persoane înainte de a intra în clădirea în care erau organizate întâlnirile unei organizații.
Cu ocazia evenimentului din prima joi a lui mai, suntem îndemnați să ne schimbăm parolele o dată la câteva săptămâni, astfel încât să ne punem la adăpost identitățile și informațiile personale digitale.
Parolele puternice și sigure sunt cruciale, în special în prezent (și din cauza atacurilor de hackeri ruși-putiniști), când, cea mai mare parte din munca noastră poate fi, în special, în spațiul online. Este nemaipomenit de bine să avem parole complexe și unice, foarte greu de ghicit. Deși încercăm să ne convingem pe noi însine că parolele noastre pot rezista pentru o eternitate, hackerii le pot descoperi în numai câteva momente
În 2005, cercetătorul în securitate, Mark Bennet, a sugerat că fiecare om ar trebui să aibă propriile "zile ale parolei", când să și le modifice. El a accentuat această idee în cartea sa "Parola perfectă", ceea ce a învigorat compania Intel să creeze o celebrare mondială în această privință. Prima Zi mondială a Parolei a fost marcată în 2013.
Repere din istoria Zilei Mondiale a Parolei
- 1961: Institutul de Tehnologie Massachusetts (MIT) crează parolă de computer, astfel încât să se poată utiliza un sistem de calculatoare împărtășite între mai multe persoane.
- 1976: Este pusă la punct criptografia public-cheie, astfel încât doi oameni să se autenfice unul pe celălalt fără să schimbe o cheie criptografică.
- 1976: Un studiu realizat de "Morris and Thompson" demonstrează că ghicirea parolelor prin folosirea informațiilor personalizate este mai ușoară decât descifrarea parolelor.
- 1986: Apare și este adoptată autentificarea prin doi factori.
Ziua mondială a Parolei în numere
- 99,99%: Procentajul de amenințări de "spargere" a parolelor care pot fi oprite utilizând autentificare cu factori multipli, potrivit Microsoft.
- 60%: Procentul de scurgeri de informații implicând finanțele.
- 40%: Procentul de oameni care au declarat, într-un studiu 2020, că informațiile companiei lor au fost expuse din cauza unor parole slabe sau "sparte".
- 20: Numărul de categorii în care se încadrează majoritatea parolelor.
- 82%: Procentul de lucrători care recunosc că-și "reciclează" aceleași parole.
- 60%: Procentul de parole reciclate care au apărut în multiple scurgeri de date în 2020.
Cele mai obișnuite parole și cât timp este necesar pentru a fi "sparte"
- 123456: O parolă ce necesită mai puțin de o secundă pentru a fi spartă, cu 3,5 milioane de utilizatori care fac apel la ea.
- Password: Mai puțin de o secundă pentru a fi spartă, cu 1,7 milioane de oameni care o folosesc.
- abc123: Sub o secundă de a fi descoperită, cu un număr de 610.000 de persoane care o întrebuințează.
- 1111: De asemeni, mai puțin de o secundă pentru a fi descifrată, utilizată de 369.000 de oameni din lume.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu