8 mai: Ziua Mondială a Crucii Roșii
În fiecare an, pe 8 mai, Ziua Mondială a Crucii Roșii este celebrată în onoarea fondatorului Mișcării Internaționale a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii, Henry Dunant, născut pe această dată în 1828.
Comitetul Internațional al Crucii Roșii a fost întemeiat în anul 1863, la Geneva, Elveția, ca o organizație privată având țelul să furnizeze răspuns umanitar rapid și eficient pentru oamenii aflați în zone de război sau afectate de dezastre naturale.
Comitetul Crucii Roșii constă din 17 la 25 de membri care sunt împuterniciți să coordoneze evenimentele de salvare de vieți și salvargdare a demnității victimelor la nivel național și internațional, conform legislației drepturilor umane.
Societățile Semilunii Roșii sunt afiliate și lucrează în cooperare cu Crucea Roșie Mondială, pentru sprijinirea activităților mișcării. Societățile naționale ale Semilunii Roșii și ale Crucii Roșii se află în aproape toate locurile din lume. Acestea constitue o mișcare umanitară internațională cu aproximativ 17 milioane de voluntari, membri și lucrători de pe tot globul, care se ocupă necontenit de protejarea vieții și sănătății umane.
Prima Conferință de la Geneva a Crucii Roșii a recunoscut ca emblemă distinctivă a organizației crucea roșie pe un fundal alb. Întrucât scopul simbolului era cel de a reflecta neutralitatea seviciilor militare ale forțelor armate și protecție conferită lor, emblema a fost creată prin inversarea culorilor steagului elvețian.
Ziua Mondială Crucii Roșii a fost celebrată pentru întâia oară pe 8 mai 1948. Numele oficial al zilei s-a schimbat în decursul timpului și a devenit Ziua Mondială a Crucii Roșii și Semilunii Roșii în 1984.
Henry Durant, fondatorul Comitetului Internațional al crucii Roșii a primit Premiul Nobel pentru Pace.
Niciun comentariu: