Brusturele: Superstiții și beneficii pentru sănătate
"La nivel psihologic, brusturele ne ajută să ne înfruntăm cu temerile nostre despre necunoscut... care ne pândește în păduri întunecate, dincolo de controlul nostru. Se incleșteaza de chestiuni complexe, adânci, pătrunde până în miezul lor și ne aduce vechi amintiri și noi răspunsuri. Ne dă credința de a merge înainte pe calea noastră, în ciuda problemelor necunoscute care ne pot distrage atenția. Ajută o persoană care este înfricoșată să devină mai puternică și o readuce pe drumul său. Brusturele poate reduce anxietatea, melancolia și creșterea în greutate."
Matthew Wood, erborizator
Brusturele (Arctium Iappa), din familia Astaraceae, este o plantă asociată cu plantele Saturn și Neptun, cu zeițele Venus și Mama Pământ, cu elementul apei și chakra rădăcinii.
Brusturele: Istorie, folclor și superstiții
În numele latinesc al plantei, Arctium derivă din cuvântul grecesc "arctos", adică "urs". Iappa provine tot din grecește, cu semnificația de "a apuca" sau din termenul celtic "IIap", însemnând "mână".
De altfel, brusturele era văzut de celții timpurii și popoarele germanice ca fiind sacru pentru zeul Thor, "ursul ceresc", și era cules în decursul verii, când Thor guverna furtunile acestui anotimp. Pus pe frontoanele caselor, apăra față de fulgere, iar amplasat pe ușile lor ori împletit în păr, ținea departe răul.
În unele părți ale Europei, brusturele este înzestrat cu capacitatea de a se determina dacă o dragoste este adevărată. Dacă cineva arunca o floare a plantei, acoperită cu perișori sau cârlige micuțe, pe tivul straielor persoanei iubite, și această se agață, rămânea prinsă de ele, se spunea că iubirea acelei persoane față de respectivul/respectivă era autentică. Dacă nu se prindea sau cădea, se zicea că dragostea dintre cei doi nu este reciprocă.
În Edinburgh, Scoția, există de secole o paradă tradițională a lui Burryman ("bărbatul îngropat"), un personaj acoperit din cap până la picioare cu flori de brusture. Burryman este corelat cu brusturele din cauza conexiunii spirituale a plantei cu lumea subpământeană, a credinței că această poate ține deoparte energiile negative.
Magia brusturelui poate fi explicată prin Doctrina Semnăturii, datând din vremea lui Dioscorides și a lui Galen, potrivit căreia plantele care se aseamănă cu diverse părți ale corpului omenesc pot fi utilizate de erborizatori pentru a trata boli, afecțiuni, ale acestor părți.
Culoarea sa mov-violetă și forma să de clepsidra îi accentuează feminitatea, în vreme ce stratul său de bractee sau mici ghimpi are rolul de a-i asigura protecția. Cunoscut ca "iarbă liliacului" în ocultism, brusturele era adunat în decursul unei luni în scădere și era folosit pentru purificare, protejare de negativitate și în descântece de apărare.
Florile sale uscate erau purtate ca amulete, pentru a proteja față de forțele întunecate, malefice. Așa cum spuneam mai înainte, din cauza rădăcinii sale adânci, exista credința că este în conexiune cu tărâmul subpământean.
Pe de altă parte, brusturele este menționat într-un ritual străvechi, în care avea rolul de a îmbunătăți recoltele de cereale și a îndepărta orice vrăjitorie aruncată peste ogoare.
Beneficii pentru sănătate
Detoxifiere
Brusturele este cel mai adesea utilizat pentru purificarea sângelui și afecțiuni ale rincihilor. Tinde să fie de ajutor în special oamenilor care trăiesc în medii compromise, unde pământul este infestat cu chimicale și pesticide. Se crede că este eficient și pentru cei care au nevoie să scape de izotopi radioactivi dobândiți în tratamente cu radiații. Este cunoscut pentru abilitatea sa de a elimina toxinele care au impact în artrite și reumatisme, precum și pentru tratarea infecțiilor fungice.
Remediu pentru afecțiunile pielii
Brusturele excelează în tratarea inflamațiilor cronice ale pielii precum psoriazis, eczeme, mâncărimi, și alte inflamații. Totodată, poate fi folosit în tratamente și clătiri de atenuare a uscăciunii și cojirii scalpului.
Digestie
Ca diuretic, este indicat pentru reducerea balonărilor, mai ales pentru sindromul premenstrual și creșterea fluxului bilei.
Echilibru hormonal
Brusturele este hipoglicemic și o sursă naturală de insulină, ceea ce-l face probiotic. Sprijină la stabilizarea zahărului din sânge prin scăderea de zahăr din intestine, echilibrează funcțiile glandei pituitare. Consumat regulat poate ajuta la înfrânarea poftei de dulciuri, având astfel un impact benefic în diabete.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu