14 iunie: Ziua Mondială a Donatorului de Sânge
An de an, pe 14 iunie, organizații de pe tot globul celebrează Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, un eveniment de conștientizare a importanței donării de sânge în sistemul de sănătate, precum și a gamei largi de utilizare a sângelui pe căi mult mai diverse decât suntem înclinați să credem.
Istoria Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge a început departe în timp, odată cu transfuziile făcute folosindu-se o știință nu tocmai înțeleasă și puține cercetări temeinice. Richard Lower a fost primul care a examinat știința donării de sânge, cu animale. El a reușit să facă o transfuzie între doi câini, cu efecte negative minore.
Iar știința legată de sânge s-a dezvoltat de la acest punct, încălcând tabuuri și îndepărtându-se de experimentele pe animale. Odată cu progresul tehnologiei transfuziei grației descoperirii de către Karl Landsteiner a sistemului de grupe de sânge uman A, B și 0, ce a permis identificarea donatorilor potriviți, transfuziile de sânge au devenit vitale în îngrijirea sănătății și în câmpul medical.
După succesul Zilei Mondiale a Sănătății din 2000, care s-a focalizat pe donările de sânge și siguranța transfuziilor, ministere ale sănătății din întreaga lume au făcut o declarație unanimă în mai 2015, în decursul celei de-a cincizecișiopta Adunări Mondiale a Sănătății, declarând Ziua Donatorului de Sânge ca un eveniment anual de pe 14 iunie, alegând ziua de naștere a lui Landsteiner ca dată a comemorării.
Ziua Mondială Donatorului de Sânge pune accentul pe nevoia donării regulate de sânge, onorarea profesioniștilor medicali care lucrează în cercetarea și dezvoltarea de noi tehnologii de folosire a sângelui și donatorilor pentru aportul lor ce sprijină salvarea de vieți și a face lumea mai bună.
Repere din istoria Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge
- 7 aprilie 2000: Tema Zilei Mondiale a Sănătății este "Sângele sigur începe cu mine".
- Mai 2005: Este creată și implementată Ziua Mondială a Donatorului de Sânge.
13 iunie: Ziua Mondială a Softball-ului
- 11 iunie 2009: Este semnată Declarația de la Melbourne, cu țelul ca toate țările să obțină rezerve de sânge de la donatori voluntari neplătiți, până în 2000.
- 6 octombrie 2013: Are loc cea mai mare donare de sânge, cu 61.902 de participanți din toată India.
Ziua Mondială a Donatorului de Sânge în numere
- 4731 - 5678 mililitri - volumul de litri dintr-n adult uman mediu.
- 42 de zile - perioada de valabilitate a celulelor roșii de sânge recoltate.
- 10-15 minute - timpul necesar pentru donarea de sânge.
- 56 de zile - perioada minimă necesară dintre două donări de sânge.
- 1 milion - numărul de oameni diagnosticați anual cu cancer.
- 38.000 - numărul de donatori de sânge necesari pe întreg globul în fiecare zi.
Lucruri interesante despre sânge
- Există 8 grupe sanguine. Ele sunt A, B, AB, 0, având fiecare Rh-ul fie pozitiv, fie negativ.
- Oamenii cu grupa de sânge 0 sunt donatori universali, cu un sânge care poate fi folosit de oricine.
- Sângele este constituit din patru părți: celule roșii, celule albe, trombocite, toate aflându-se în plasmă.
Niciun comentariu: