21 iunie: Ziua Mondială a Muzicii
Ziua Mondială a Muzicii sau "La Fête de la musique" ("sărbătoarea muzicii"), marcată anual pe 21 iunie, a fost inițiată în Franța și, în prezent, este celebrată în toată lumea. Este o zi ce încurajează oamenii să se dedice muzicii de toate tipurile și e o oportunitate pentru muzicieni de a da concerte și a se conecta cu fanii lor, inclusiv pe media socială.
De la cel mai vechi instrument muzical, fluierul din Neandertal, confecționat cu 60.000 de ani în urmă, până la instrumentele electronice actuale, muzica a fost o parte semnificativă din existența ființelor umane. În afară de plăcerea de a fi ascultată, muzica este o formă de expresie care rezonează cu simțămintele, emoțiile noastre mai bine decât o pot face cuvintele. În plus, muzica transcede orice fel de granițe geografice și culturale.
Cum spuneam, Ziua Mondială a Muzicii a început în Franța. Când Maurice Fleuret a devenit director al departamentului muzicii și dansului din ministerul culturii, în octombrie 1981, el și-a aplicat ideea despre practica muzicală: " o muzică oriunde și concerte nicăieri". Întru-un studiu scris în 1982 despre obiceiurile culturale franceze, a scos la iveală că fiecare un din doi oameni din țara sa cântau la un instrument muzical. Inspirat de asta, a fost îmboldit să se gândească la o cale de a aduce oamenii împreună pe străzi prin intermediul muzicii. Acesta fost modul în care a avut loc la Paris, în 1982, cea dintâi "Fête de la musique".
"La Fête de la musique" a promovat muzica prin încurajarea muzicienilor începători și celor profesioniști să performeze pe străzi și prin concerte muzicale gratuite, din toate genurile de muzică. Sub sloganul "Faites de la musique", festivalul a câștigat popularitate internațională fiind, în cele din urmă, celebrat în mai multe de 120 de țări din lume. Data de 21 iunie a devenit apoi Ziua Mondială a Muzicii, Ziua Muzicii Mondiale ori Ziua Internațională a Muzicii.
Repere din istoria Zilei Mondiale a Muzicii
- 22 iunie 1932: Se naște compozitorul francez și viitorul fondator al "La Fête de la musique", Maurice Fleuret.
- 1981: Maurice Fleuret este numit în postul de director al Departamentului muzicii și dansului , și țintește să facă muzica accesibilă pentru cât mai mulți francezi.
20 iunie: Ziua Celui Mai Urât Câine
- 1982: Fleuret, împreună cu Lang, inaugurează "La Fête de la musique" la Paris, pe 21 iunie, care era și ziua solstițiului de vară.
- 1985: Conceptul de "La Fête de la musique" este adoptat de tot mai multe state din lume și devine un eveniment anual în calendarul global.
Lucruri uimitoare despre muzică franceză și muzicienii francezi
- Cântecul lui Frank Sinatra "My Way" (Calea mea) a fost, la origine, francez.
- Funeraliile lui Edith Piaf au oprit traficul din Paris, fiind pentru prima dată când s-a petrecut asta după cel de-al doilea război mondial.
- Francezii sunt foarte mândri de muzica lor. Au adoptat o lege specială care cere ca cel puțin 40% din muzica difuzată de posturile de radio private să fie de origine franceză.
Jean Michel Jarre este artistul cu cea mai mare audiență de vreodată. În 1997, au venit să-i vadă concertul, la Moscova, 3,5 milioane de oameni.
- Cântecul "La Mer", de Charles Trenet, a fost preluat și reinterpretat de 4.000 de ori, inclusiv într-o versiune a lui Cliff Richard.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu