24 iunie 2022: Ziua Matariki
Ziua Matariki este marcată în fiecare an spre sfârșitul lui iunie sau începutul lui iulie, în Noua Zeelandă, în scopul celebrării primei înălțări pe bolta cerească a roiului stelar al Pleiadelor, cunoscut în România ca și Cloșca cu pui. Dacă în 2022 această zi are loc pe 24 iunie, în anii următori se defășoară astfel: 2023 - 14 iulie, 2024 - 28 iunie, 2025 - 20 iunie, 2026 - 10 iulie.
"Matariki" este denumirea maură a Pleiadelor, cunoscută în rândul astronomilor occidentali ca "Messier 45" (M45). "M" este, de asemeni, cea mai scurtă formă a expresiei maure "Nga mata o teariki o Tawhirimatea", cu semnificația "ochii zeului Tawhirimatea". Înălțarea pe cer a acestui roi de stele desemnează în cultura maură începerea noului an.
Matariki a fost, tradițional, un timp dedicat observării stelelor și prezicerii recoltei anuale, jelirii morților și oferirii de jertfe de mâncare pentru îndestularea stelelor. A fost, mereu, o perioadă rezervată educării tinerilor despre legendele străvechi ale pământului și pădurii.
Din cauza vremii de iarnă din Noua Zeelandă, vederea Matariki a fost extinsă la trei sau patru nopți, astfel încât să poată fi zărită cu o cât mai mare claritate. Cu cât stelele erau mai strălucitoare cu acest prilej, cu atât mai cald se anunța a fi sezonul agricol și, în consecință, mai îmbelșugat în grâne. Potrivit tradiției, morții erau jeliți într-o ceremonie numită "te taki moteatea", ce presupunea cântatul și plânsul, împreună cu enumerarea celor care muriseră de la ultima înălțare pe cer a Matariki.
Repere din istoria zilei Matariki
- Secolul XX: Numărul de celebrări Matariki este în descreștere.
- Anii 1990: Sărbătorile Matariki sunt revitalizate.
- 2020: Primul ministru al Noii Zeelande face apel la numirea Matariki ca sărbătoare oficială.
- 2021: Matariki este declarată sărbătoare publică în Noua Zeelandă.
Lucruri interesante despre mauri
- O mâncare din carne, pe nume "Hangi", este gătită pe pietre fierbinți și acoperită cu un strat de frunze, pe pământ.
- Spre deosebire de alte culturi, maurii se salută unul pe altul atingându-și reciproc frunțile și nasurile, cu un gest considerat a dărui "Hongi", adică "suflarea vieții".
23 iunie: Ziua Internațională a Femeilor din Inginerie
- Tatuajele maurilor au semnificații unice și pot fi folosite pentru a identifica istoria familiei sau statutul unei persoane.
- Până în anii 1800, maurii nu au avut un limbaj scris, ceea ce-i face încă să fie povestitori excelenți.
- Se crede că poporul maur s-a stabilit în Noua Zeelandă în decursul secolului al XIV-lea, ceea ce situează cultura maură ca una dintre cele mai tinere din lume.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu