28 iunie: Ziua Tau

 An de an, pe 28 iunie, este sărbătorita Ziua Tau. Odată ce ajungem să cunoaștem foarte bine povestea acestei constante matematice, nu vom mai lua în considerare cercul ca până acum. Mulți oameni știu că pi / π este rația, de circa 3,14159, dintre circumferința oricărui cerc și diametrul acestuia, însă există o mișcare în creștere în favoarea unei alte rații, care să-i ia locul, și anume "Tau". 


Prima utilizare cunoscută a lui Pi a fost de către Arhimede, în secolul al III-lea. Arhimede s-a născut în statul oraș Siracuza, din Sicilia. Este cunoscut ca unul dintre cei mai mari oameni de știință din vremea antică clasică, care, printre multe alte lucruri, a calculat valoare lui pi și cea mai precisă valoare cunoscută a acestui număr. Mulți sunt, totuși, de părere că munca lui Arhimede ar fi fost mult mai bună dacă s-ar fi bazat pe Tău, și nu pe Pi.                                  

28 iunie: Ziua Tau

În secolul al XVIII-lea, Leonhard Euler a folosit Pi pentru a reprezenta rația dintre circumferința unei cerc și diametrul acestuia, ceea ce a rămas mulți ani că o chintisenta a cercului. Asta a ajutat oamenii să înțeleagă cercurile, triunghiurile și alte principii ale geometriei. 


MIșcarea pro Tau a fost inițiată de fostul profesor de matematică Robert Palais, de la Universitatea din Utah, SUA, care credea că Tau simplifica matematica. Palais a observat că ceva era în neregulă când a calculat sinusul lui Pi/2, și a avut bănuiala că ceva nu se potrivea calculelor. Din acest punct, a știut că Pi nu era calea cea bună. 


Palais și-a publicat descoperirile în 2001, într-un articol intitulat "Pi este greșit", din publicația "Mathematical Intelligencer". El a remarcat că Euler a oscilat între Tau și Pi, însă, în cele din urmă, Pi a devenit constanta acceptată. Palais a propus ca Tau să fie o constantă superioară și a folosit simbol Pi cu un piciorus în plus pentru a-l reprezenta, care a devenit după aceea un Tau cu majusculă.


27 iunie: Ziua Bingo


Pe 28 iunie 2010, "Manifestu Tau" a fost lansat odată cu prima Zi Tau. Manifestul Tau a fost o carte scrisă de Michael Hart, dedicată mai puțin știutului acestui număr. În cartea sa, Pi este caracterizat ca drept nenatural și confuz. Pi este asociat nelămurit cu circumferința unui cerc și diametrul acestuia, spre deosebire de Tau, care ar face o conexiune mai corectă între acestea. 


De altfel, această zi de 28 iunie este utilizată pentru a sărbători întreaga matematică, însă Tau, în particular, mai are încă de dat o bătălie grea pentru a fi recunoscut drept proeminent în matematică. 


28 iunie: Ziua Logisticii

28 iunie: Ziua Tau 28 iunie: Ziua Tau Reviewed by Diana Popescu on iunie 27, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.