21 iulie: Ziua Invită o Maimuță la Prânz
Ziua Invită o Maimuță la Prânz , celebrată anual pe 21 iulie, a fost creată pentru a aduce la lumină diversitatea și unicitatea primatelor din toată lumea. Această sărbătoare ajută la răspândirea de informații folositoare despre problemele cu care astfel de animale se confuntă ca specie, și îndeamnă la asigurarea pentru ele a unui mediu stabil, prietenos, în care să trăiască mai bine.
Inițiată pe 21 iulie 2000, celebrarea este sprijinită pe larg de activiști de mediu, instituții de artă și artiști vizuali. Printre suporterii importanți ai acesteia se află Muzeul Luvru, Național Geographic, Institutul Smithsonian, Greenpeace, Muzeul Mitropolitan de Artă, National Portait Gallery din Londra și Jane Godall.
Multe grădini zoologice de pe glob sărbătoresc ziua prin găzduirea de evenimente dedicate acesteia. Astfel de evenimente împărtășesc, de obicei, numeroase informații despre maimuțe și organizează demonstrații cu teste de inteligență ale acestora și licitații de vânzare ale operelor de artă create de cimpanzei.
Repere din istoria Zilei Invită o Maimuță la Prânz
- 1939: Fimul "Vrăjitorul din Oz" înfățișează maimuțe cu aripi care încearcă să-i sperie pe Dorothy și pe prietenii ei.
- Vestita maimuță "Curious George", își face debutul în cărți.
- 1959: Două maimuțe, numite Miss Baker și Able, devin primele care au parte de succes într-o lansare în spațiul extraterestru și revenirea lor pe pământ.
- 2000: Casey Sorrow, student la arte la Universitatea de Stat Michigan, întemeiază această sărbătoare.
Lucruri fascinante despre maimuțe
- Maimuțele sunt unele dintre acele animale care pot răspândi boli în rândul oamenilor, boli precum variola maimuței, febra galbenă și altele.
- Cea mai mică maimuță din lume este cea marmoset pigmeu, cu un corp având, de obicei, 12,7 centimetri înălțime, și o coadă lungă de 18 centimetri.
- Maimuțele care trăiesc în America Centrală și America de Sud sunt considerate a fi "maimuțele lumii noi", în vreme ce acelea din Asia și Africa sunt numite "maimuțele lumii vechi".
- Maimuțele și oamenii au avut un strămoș comun, acum 25-30 de milioane de ani. După aceea, fiecare specie a evoluat în propriul său fel.
Niciun comentariu: