28 iulie: Ziua Mondială a Conservării Naturii
Ziua Mondială a Conservării Naturii evidențiază an de an nevoia de prezervare a unui mediu înconjurător sănătos și a resurselor naturale pentru menținerea unei societăți stabile și sănătoase. Salvarea plantelor și animalelor de amenințările dispariției este unul din țelurile principale ale acestei zile. De asemeni, celebrarea pune accentul pe păstrarea variatelor componente ale naturii, precum flora, fauna, resursele energetice, solul, apa, și aerul.
Activitățile umane din ultimul secol au avut un impact devasator asupra vegetației naturale și al altor resurse. Industrializarea și tăierea pădurilor pentru a se acoperi mai mult spațiu populației în continuă creștere au provocat schimbări climatice considerabile.
Deși conștientizarea despre conservarea mediului înconjurător a crescut în anii din urmă, mai este o cale lungă înainte ca pașii pozitivi să-și arate rezultatele. Exploatările neîntrerupte ale resurselor naturale au dus la modele neobișnuite ale vremii, la distrugerilor habitatelor vieții sălbatice, dispariția de specii și pierderea biodiversității. Din acest motiv, organizații ca Uniunea Internațională Pentru Conservarea Naturii (UICN) sunt foarte importante!
27 iulie: Ziua de Apreciere a Cimpoiului
În ultimul deceniu din existența sa, această organizație s-a focalizat pe examinarea modului cum activităițile umane afectează natură. Totodată, a promovat utilizarea descoperirilor de impact asupra mediului, care au fost pe larg adoptate în industrie. În anii 1960 și 1970, cea mai mare parte a muncii UICN a fost direcționată către protejarea speciilor și conservarea lor. În 1964, UICN a fondat "Lista UICN a Speciilor Amenințate", care este în prezent cea mai mare sursă dn lume despre riscul extincției globale a unor specii.
În anii 2.000, UICN a introdus "soluții bazate pe natură". Acestea sunt acțiuni care concură spre conservarea naturii, adresându-se, totodată, provocărilor globale precum schimbarea climatică și siguranța hranei și apei, înlăturarea sărăciei.
Niciun comentariu: