5 iulie: Ziua Creionului Mecanic
Ziua Creionului Mecanic este celebrată an de an în toată lumea, pe 5 iulie. Primele creioane, obișnuite, au fost create în preajma vremurilor când au fost descoperite în Europa minele de grafit, la începutul secolului al XVI-lea. Primul prototip de creion a fost proiectat de Conrad Gesner, naturalist și bibliograf elvețian, în 1565. Cele dintâi creioane au fost bețe din grafit înfășurate în ațe, material textil! Mai târziu, aceste bețe au fost introduse în tuburi din lemn, astfel încât să poată fi ascuțite.
Primul creion mecanic a fost dezvoltat în 1822 de britanicii Sampson Mordan și Isaac Hawkins. Acesta aveau instrumente de mișcare, înaintare a minei de plumb, ceea ce însemna că utilizatorul nu mai avea nevoie să ascută manual plumbul. Drept rezultat al acestei invenții, multe companii au pornit producerea în masă a creioanelor mecanice.
În prezent, creioanele mecanice sunt disponibile cu diverse varietăți de mine și au forme multiple. Pot fi fabricate cu un corp din plastic, metal ori lemn. Deși cele mai multe sunt întrebuințate pentru scris, creioanele mecanice sunt utile și pentru crearea de artă și proiecte.
Întrucât sunt atât de subțiri, creioanele mecanice facilitează punerea la punct a unor detalii fine. Și, desigur, nu necesită o ascuțitoare.
Repere din istoria Zilei Creionului Mecanic
- Secolul al XVI-lea: Apare stilusul, făcut dintr-un plumb grijuliu ascuțit la vârf și inserat într-un mâner din lemn, folosit pentru a realiza marcaje pe pergamente, papirusuri ori tablete învelite în ceară.
- Secolul al XVIII-lea: Cel mai timpuriu exemplu de creion mecanic este descoperit la bordul navei scufundate H.m.S. "Pandora".
4 iulie: Ziua Alice în Țara Minunilor
- William Munroe produce primele creioane cu exteriorul din lemn, folosind pentru asta cedrii roșii estici din Tennesse.
- 1915: Tokuji Hayakawa, un lucrător în metal, inovează creionul metalic, ceea ce determină o cerere foarte mare pe piața din Japonia.
Lucruri interesante despre creioane
- Un creion poate fi ascuțit, în medie, de 17 ori, ceea ce înseamnă că se pot scrie cu un creion circa 45.000 de cuvinte.
- Nu mai puțin de 300.000 de creioane pot fi făcute dintr-un singur copac.
- Unele creioane au în loc de grafit, cărbune.
- China este cel mai mare fabricant de creioane, confecționând 10 miliarde anual.
- Thomas Edison a folosit creioane speciale, de două ori mai groase decât cele obișnuite.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu