Odiseea lui Homer | Rezumat și analiză

 Odiseea, unul dintre cele două poeme epice majore atribuite lui Homer, reprezintă una dintre cele mai vechi opere din literatură, citită adeseori chiar și în prezent. Asemeni Iliadei, poemul este împărțit în 24 de cărți. El se focalizează asupra eroului grec Odiseu, regele din Itaca, și asupra călătoriei sale spre casă după războiul troian. 


Rezumatul Odiseei


Au trecut zece ani de la căderea Troiei și eroul grec Odiseu (Odysseus) nu s-a întors încă în regatul său din Itaca. O mare și nerușinată mulțime de pețitori, care dăduseră năvală în palatul lui Odiseu și îi jefuiseră pământurile, continuă să îi curteze soția, Penelopa. Ea i-a rămas însă credincioasă lui Odiseu. Prințul Telemah (Telemachus), fiul lui Odiseu, vrea, cu disperare, să-i alunge pe pețitori, dar nu are încrederea în sine însuși și experiența necesare pentru a se lupta cu ei. Unul dintre aceștia, Antinous, plănuiește să-l ucidă pe tânărul prinț, eliminând astfel singura opoziție față de punerea sub stăpânirea lor a palatului.


Un lucru neștiut de pețitori este că Odiseu este, în continuare, în viață. Frumoasa nimfa Calypso, stăpânită de dragostea pentru el, l-a făcut prizonier pe insula sa, Ogygya. Odiseu tânjește să revină la soția lui și fiul său, însă nu are la dispoziție nici o corabie și nici un echipaj care să-i permită să evadeze. În vreme ce zeii și zeițele de pe muntele Olimp dezbat viitorul lui Odiseu, Atena, cel mai mare suporter al lui printre divinități, se hotărăște să-l ajute pe Telemah.  

              

Odiseea lui Homer | Rezumat și analiză

Deghizată ca un prieten al bunicului prințului, ea îl convinge pe Telemah să convoace o adunare a tuturor aspiranților la mâna mamei sale, în cadrul căreia să le facă reproșuri. Atena îl pregătește, totodată, pentru o mare călătorie spre Pylos și Sparta, unde regii Nestor și Menelau, tovarășii lui Odiseu din decursul războiului, îi dau de veste că Odiseu este în viață și este captiv pe insula lui Calypso. Telemah își trasează planuri de întoarcere acasă și, între timp, în Itaca, Antinous și ceilalți pețitori pun la punct o ambuscadă prin care să-l omoare atunci când ajunge în port.


De pe muntele Olimp, Zeus îl trimite pe Hermes pentru a-l salva pe Odiseu de Calypso. Hermes o convinge pe Calypso să-l lase pe Odiseu să-și construiască un vas și să plece. Eroul dornic să revină casă începe să navigheze pe noua sa corabie dar, când Poseidon, zeul marii, îl află îndreptându-se spre Itaca, stârnește o furtună pentru a-i scufunda vasul. Poseidon îi poartă pică lui Odiseu de când acesta i-a orbit fiul, ciclopul Polifem (Polyphemus). Atena intervine pentru a-l izbăvi pe erou de mânia zeului marii, și acesta acostează la Scheria, regatul fenicienilor. Nausica, prințesa feniciană, îi arată palatul regal, și Odiseu este întâmpinat călduros de rege și regină. Când îl identifică drept Odiseu, gazdele sale, care auziseră de faptele sale de la Troia, sunt uimite. Ele îi promit să-i ofere un drum sigur către Itaca dar, mai întâi, îl roagă să le spună povestea aventurilor sale. 


Odiseu își petrece noaptea descriind înlănțuirea fantastică de evenimente care l-au condus la sosirea sa pe insula lui Calypso. El își amintește și de călătoria sa pe Tărâmul Mâncătorilor de Lotus., lupta lui cu ciclopul Polifem, și cu monstrul  mării Scila (Scylla). Când își termină povestea, fenicienii îl readuc în Itaca, unde el găsește coliba credinciosului său porcar, Eumaeus. Deși Atena l-a deghizat pe Osdiseu ca un cerșetor, Eumaneas îl primește pe acesta afectuos, și-l hrănește în casa sa. Odiseu îl întâlnește pe Telemah, întors din Pylos și Sparta, în ciuda ambuscadei pusă la cale împotriva sa, și îi relevă acestuia cine este el de fapt. Oreste și Telemah își întocmesc un plan de a-i masacra pe pețitori și a recâștiga conducerea asupra regatului. 


Atunci când Odiseu ajunge la palat, a doua zi, deghizat încă asemeni unui cerșetor, el este abuzat și insultat de pețitori. Singura persoană care-l recunoaște este bătrâna sa doică, Eurycleia, deși această jură că-i va păstra secretul. Penelopa devine interesată de acest cerșetor ciudat, bănuind că poate fi soțul ei de mult timp pierdut. Isteață, Penelopa  organizează un concurs de tras cu arcul în ziua următoare și pretinde că se va mărita cu cel care poate întinde coarda marelui arc al Odiseu și va trimite o săgeată printr-un șir de 12 topoare, un lucru pe care numai Odiseu fusese vreodată capabil să-l facă. La competiție, toții pețitorii, unul după altul, încearcă în zadar să întindă coarda arcului. Odiseu îl ia în mâinile sale și, cu puțin efort, trage o săgeată printre cele 12 topoare. Apoi își întoarce arcul spre pețitori. El și Telemah, sprijiniți de câțiva servitori fideli, îi omoară până la unul pe pețitori.


Odiseu își dezvăluie identitatea întregului palat și se reunește cu iubitoarea sa Penelopa. Călătorește spre marginea regatului pentru a-și vedea tatăl îmbătrânit, Laertes. Cei doi sunt atacați de membrii familiilor răzbunătoare ale pețitorilor morți, însă Laertes, reînvigorat de întoarcerea fiului său, reușește să-l omoare pe tatăl lui Antinous și pune capăt atacului. Zeus o însărcinează pe Atena să reinstaureze pacea. Cu puterea sa asigurată în Itaca și cu familia sa reîntregită, calvarul lui Odiseu ajunge să se sfârșească. 


Analiza poemului Odiseea


Odiseea ne spune povestea unui protagonist eroic, dar departe de a fi perfect, care se războiește cu mulți dușmani, inclusiv cu propria sa inabilitate de a lua în seamă avertismentele zeilor, în călătoria sa anevoioasă spre casă de după război. De-a lungul său, poemul explorează idei despre destin, pedeapsă și forțele civilizației îndreptate împotriva sălbăticiei. Odiseea nu este istorisită cronologic sau dintr-o singură perspectivă, poemul fiind organizat către un singur obiectiv: revenirea lui Odiseu acasă, în Itaca, unde îi va înfrânge pe pețitorii nerușinați stăpânind peste palatul său și se va regăsi cu soția lui fidelă, Penelopa. 


Odiseu este motivat în special de al său "nostos" sau dorința de reîntoarcere acasă, o noțiune din cultura eroică ce încurajează vitejia în război prin reamintirea a tot ce este legat de cămin. Revenirea lui Odiseu reprezintă tranziția de la o viață ca războinic pe câmpul de luptă înapoi la o viață de soț, tată și cap al familiei. De aceea, Odiseu este mobilizat în cele din urmă de năzuința de a-și revendica aceste elemente ale identității și a deveni iarăși persoana care era înainte de a pleca la războiul troian, cu atât de mult timp mai înainte.


Conflictul principal din poem este cel dintre dorința lui Odiseu de a fi din nou acasă și forțele care-l împiedică să-și materializeze acest țel, un conflict pe care naratorul Odiseei îl expune chiar din versurile de început. În secțiunea introductivă, Homer face apel la muză pentru a-i inspiră povestea care urmează. Aici, naratorul specifică subiectul poemului Odiseea și obiectivului lui Odiseu de pe parcursul poemului: "să-și salveze viața și să-și ducă camarazii acasă". 


Naratorul identifică cauzele problemei lui Odiseu de a se întoarce acasă, făcându-i responsabili pentru asta atât pe zeul soarelui, Helios, cât și tovarășii săi navigatori: "Imprudența propriilor lor căi i-a distrus pe toți, nebuni orbi, ce au devorat vitele soarelui și au amânat ziua întoarcerii lor". Homer îl numește apoi pe Poseidon ca unul dintre principalii inamici ai lui Odiseu, întrucât tuturor zeilor din Olimp le este milă de erou, cu excepția lui Poseidon, care "înfuriat peste poate, s-a întors împotriva mărețului Odiseu până când acesta a ajuns pe pământul său natal". În fine, Homer ne spune că Odiseea va fi povestea călătoriei de revenire cu succes acasă a lui Odiseu.


Acțiunea incitantă a poveștii debutează cu sosirea Atenei în Itaca, unde fiul lui Odiseu, Telemah, și soția lui, Penelopa, sunt sâcâiți de pețitorii care se îndoapă cu mâncarea și vinul lor. Atena, deghizată, îi spune lui Telemah că tatăl său este în viață și că trebuie să pornească într-o călătorie pentru a afla ce se petrecuse cu el după războiul troian. Neîncrezător că Atena îi mărturisește adevărul, se îmbarcă totuși pentru călătorie, după ce îi avertizează pe pețitori să îi lase în pace mama. 


Îl vedem pe Telemah îndoindu-se de sine însuși ca și conducător, dar îmboldit să preia responsabilități și să-l urmeze pe tatăl său ca rege. Se detaliază apoi despre cum Telemah descoperă faptul că Odiseu este ținut captiv pe insula lui Calypso și despre pierderile incredibile pe care le-a suferit în bătălie. Întrucât Telemah era doar un copil când plecase Odiseu, aceasta este prima oară când aude ceva despre tatăl său. Totodată, se bucură de ospitalitatea grecească pe când gazdele sale îl îmbăiază în ulei, pregătesc petreceri în onoarea sa și îl copleșesc cu daruri când vine vremea să plece.     


Acțiunea tot mai intensă din poem  îl are în centru pe Odiseu care, după ce este eliberat de pe insula lui Calypso, pornește spre casă, dar corabia sa este atacată de Poseidon, încă mânios pentru că acesta îl orbise pe fiul său, ciclop. Odiseu ajunge astfel la mal în Phaecia,  unde le istorisește gazdelor sale povestea indelungii și chinutoarei sale călătorii de la  părăsirea Troiei. În acesta povestire vedem personajul lu Odiseu ca fiind îndrăzneț, curios și încrezător în el însuși. 


"Metamorfozele" lui Ovidiu | Un poem despre preschimbarea oamenilor (I)


Oriunde merge, este dornic să afle cum sunt localnicii, vrând să știe dacă sunt "oameni ca noi, care mănâncă pâine", și îi oferă lui Odiseu și însoțitorilor săi ospitalitatea pe care o merită. El întârzie în peștera ciclopilor din curiozitate, și-și pune oamenii să-l lege de catarg mai degrabă decât să-și pună  dopuri în urechi, deoarece dorește să audă cântecul sirenelor. Ignoră repetat avertismentele Atenei si mâniile zeilor, iar aceștia îi jură răzbunare, însă se opresc din a-l omorî, promițând, în schimb, că-i vor face călătoria spre casă pe cât de dificil este posibilă. 


Punctul culminant al poemului are loc după ce Odiseu pleacă din Fenicia și revine, în cele din urmă, acasă, în Itaca, unde se aliază cu Telemah pentru a face față unui obstacol final. Ei se duc la palat, cu Odiseu deghizat în cerșetor, ca un ecou al acțiunilor sale din decursul războiului troian, și punând la încercare loialitatea și valorile compatrioților săi. Pețitorii abuzează de Odiseu mai curând decât să-l trateze cu ospitalitate, sigilandu-și sfârșitul, reînvigorând importanța relației gazdă-oaspete din poem. După ce petitorii eșuează în provocarea Penelopei de a trage o săgeată printre mânerele a 12 topoare, Odiseu realizează asta cu ușurință, dovedind nu numai că este soțul de drept al Penelopei, ci și că , încă, mai are forța și abilitatea specifice unui mare războinic. 


Odiseu și Telemah îi ucid pe pețitori, cel dintâi reconciliindu-și rolul de fost războinic cu cel curent de soț, tată și rege, și confirmând evoluția lui Telemah, ajuns un lider, brav și hotărât. Odiseu se găsește cu soția sa și tatăl sau, iar poemul se încheie cu Atena ștergând memoria părinților pețitorilor morți în bătălie, readucând astfel pacea în Itaca. 


Iliada lui Homer | Rezumat și analiză

Odiseea lui Homer | Rezumat și analiză Odiseea lui Homer | Rezumat și analiză Reviewed by Diana Popescu on iulie 03, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.