16 august: Ziua Anului Nou Parsi
Anul Nou Parsi este celebrat anual în India pe 16 august. Este o sărbătoare regională, care marchează, desigur, începerea noului an, conform calendarului "Shahenshahi", un calendar urmat de comunitatea indiana Parsi, mai ales de locuitori din statele Gujarat și Maharashitra. Familiile Parsi din toată regiunea merg împreună la templele focul sfânt pentru a se ruga. Se prepară mâncăruri tradiționale Parsi, precum farcha, găînă jardaloo și fructe Pulan. Mulți adepți Parsi încep împrospătați această zi, ei își curată casele, își spală rufele, fac donații și schimbă daruri.
Anul Nou Parsi este cunoscut și ca Nawroz sau Nawraz, fiind numit astel după un străvechi rege Sanssanian. Se crede că el a fondat calendarul Shahenshashi. Potrivit legendei, ar fi salvat lumea de o apocalipsă. Mtul afirmă că ar fi avut un tron încrustat cu pietre prețioase și că s-ar fi ridicat la cer, luptând cu mulți demoni. Chiar în acea clipă, el a strălucit precum soarele, ivindu-se astfel și simbolismul Anului Nou Parsi.
15 august: Ziua Inundării Nilului
Din punct de vedere istoric, Anul Nou Parsi a apărut ca parte a religiei zoroastriane, fondată de profetul Zarathustra între anii 650 și 600 î.Hr., în Persia, Iranul de astăzi. Celebrarea își are rădăcinile în filosofia zoroastriană care crede în reînnoirea anuală a tuturor lucrurilor din univers. Ziua sărbătorii este bazată pe începutul calendarului "Fasli" sau "Bastnai", marcând debutul echinoxului de primăvară anual. Este un festival nu numai pentru zoroastrienii din Iran, ci și pentru oamenii din alte țări din Orientul Mijlociu în care domină această religie. Până la ascensiunea islamismului din secolul al VII-lea, zoroastrianismul a fost o credință promovată în lumea antică vreme de un întreg mileniu.
După cucerirea musulmană a Persiei, revenirea Nowraz a fost văzută ca urmând renașterea dinastiilor iraniene. În 1079, astronomul Omar Khayyam, împreună cu un grup de învățați, a fondat calendarul "Jalali", care începe cu ziua de Nowraz. În 2016, Nowraz a fost adoptat de UNESCO pe lista Moștenirii Culturale Intangibile a Umanității.
Niciun comentariu: