20 august: Ziua Mondială a Albinei
Celebrată an de an în a treia sâmbătă din august, Ziua Mondială a Albinei ne reamintește de frumusețea și valoarea albinelor, existente sub forma a 20.000 de specii diferite în întreaga lume. Această sărbătoare evidențiază importanța albinelor și crește conștientizarea despre pericolele cu care se confuntă acestea, sugerând modalități de rezolvare ale problemelor lor. Dacă în 2022 se desfășoară pe 20 august, în anii următori are loc astfel: 2023 - 19 august, 2024 - 17 august, 2025 - 16 august, 2026 - 15 august.
Prima Zi Mondială a Albinelor a fost sărbătorită în 2019 și, de atunci, a devenit tot mai populară. Mierea albinelor este utilizată în unele din cele mai delicioase bucate din lume. Încă din vremea civilizațiilor timpurii, mierea a fost folosită ca îndulcitor pentru tot felul de bunătăți. Aceasta a fost întrebuințată și ca un conservant, precum și pentru tratarea anumitor boli. Beneficiile mierii au inspirat apicultura încă din Egiptul antic.
Metodele apiculturii s-au îmbunătățit progresiv de-a lungul timpului. După recoltarea unui fagure, un om pe nume Lorenzo Landstroth, a descoperit o cale de a împiedica mutarea stupului de albine.
19 august: Ziua Internațională a Papionului
S-a dovedit că albinele au un rol semnificativ în polenizare. De asemeni, s-a constatat că, dacă este bine conservată, mierea de albine poate rămâne comestibilă mii de ani!
Repere din istoria Zilei Mondiale a Albinei
- Anii 3.500 î.Hr.: În Egipt se dezvoltă prima formă organizată de stupărit.
- Anul 5 d.Hr.: Euripide descrie cel dintâi procesul cufundării brânzei în miere.
- Anii 1920: În Spania, sunt descoperite picturi din peșteri care înfățișează colectarea preistorică a mierei dintr-un stup.
- 2009: Este celebrată prima Zi Mondială a Albinelor.
Niciun comentariu: