22 august: Ziua Mondială a Laptelui de Plante
An de an, pe 22 august, cu ocazia Zilei Mondiale a Laptelui de Plante, celebrăm acest produs alimentar deosebit de bun, sustenabil, constituind o alternativă a laptelui animal. Laptele din plante furnizează organismului nostru nutrienți și minerale cheie, conferindu-ne putere și rezistență în a ne trăi din plin viața.
Ziua Mondială a Laptelui de Plante ne reamintește, de asemeni, de alte beneficii asociate cu acest lapte. Este unul care ne ajută să eliminăm cruzimea față de animale și chiar să reducem încălzirea globală. Doar cu sorbirea unui pahar!
Laptele realizat din plante nu conține lactoză și este cel mai bun substitut pentru cel de vacă. Ziua Mondială a Laptelui de Plante a fost creată în 2017 de cofondatorul Plant Based News, Robbie Lockie. Ziua a devenit un efort comun al Plant Based News ai ProVeg în 2018, cu o companie de încurajare a milioane de oameni de pe glob să înlocuiască laptele animal cu alternative bazate pe plante.
Cel mai mare avantaj al laptelui de plante este că nu are lactoză, fiind ideal pentru cei care nu sunt toleranți la aceasta. Dar asta nu este atât! Laptele din plante are un gust foarte bun, are puțină grăsime și este foarte potrivit pentru vegani. Totodată, este bogat în nutrienți și înglobează necesarul zilnic de vitamine și minerale esențiale. Riscul de colesterol este minimizat și consistența laptelui nu este greoaie nici pentru sistemul digestiv.
Laptele de migdale, cel de soia, cel de acaju, de orez, de cânepă și de in sunt câteva din cele mai populare tipuri de lapte de plante disponibile.
Repere din istoria Zilei Mondiale a Laptelui de Plante
- 1948: Horticultorii descoperă că laptele de nucă de cocoș are proprietăți ce pot ajuta la creșterea altor plante.
21 august: Ziua Autoîngrijirii prin Internet
- 1999: Se dovedește că 25 de grame de proteine de soia pe zi în alimentație pot reduce colesterolul și riscul bolilor de inimă.
- 2011: Vânzarea mondială de lapte de migdale crește cu 79%.
Lucruri interesante despre laptele de migdale
- În Evul Mediu, era cunoscut atât în lumea islamică, cât și în cea creștină, fiind considerat potrivit pentru consum în decursul posturilor.
- În regiunile italiene Sicilia, Apulia și Campania, este un produs agricol protejat tradițional.
- În pofida multor avantaje pentru sănătate, nu are un conținut la fel de mare în proteine precum laptele de la sân, laptele de vacă sau laptele praf și, de aceea, nu este recomandat pentru copii cu vârsta sub doi ani.
Niciun comentariu: