23 august: Ziua Europeană de Amintire a Victimelor Stalinismului și Nazismului
Ziua Europeană de Amintire a Victimelor Stalinismului și Nazismului, comemorată an de an pe 23 august, este cunoscută și ca Ziua Panglicii Negre. Este dedicată celor omorâți în perioada când Iosif Stalin a condus URSS și celor uciși de nazismul instituit de dictatorul german Adolf Hitler. Pe 23 august 1939 a fost semnat Pactul Ribentrop-Molotov, o înțelegere dintre Uniunea Sovietică și Germania. La puțin timp după aceea, a început cel de-al doilea război mondial.
Este una dintre cele două zile marcate de Uniunea Europeană, alături de Ziua Europei, ce dă un semnal clar despre respingerea extremismului, intoleranței și opresiunii, iar țelul său este să fie păstrată amintirea victimelor deportării în masă și exterminărilor umane, promovând, totodată, valorile democratice pentru invigorarea păcii și stabilității în Europa. Desigur, în prezent, Putin împinge iar istoria Europei spre gulag și exterminare în masă, sub pavăza unor minciuni și propagande cât se poate de limpezi!
Denumirea de Ziua Panglicii Negre originează din epoca războiului rece de până în anii 1980. Comunitățile de refugiați din țări occidentale, precum SUA și Canada marchează această zi pentru a aduce aminte de atrocitățile regimului comunist din Rusia și Uniunea Sovietică care au condus la revoluțiile din 1989. Markus Hess, din Consiliul Central Estonian din Canada, a propus numele de Ziua panglicii Negre, în care se folosea o astfel de panglică în decursul protestelor contra crimelor URSS.
22 august: Ziua Mondială a Laptelui de Plante
De la an la an, această mișcare s-a organizat nu numai în America de Nord, ci și în Europa, inclusiv în țările baltice. Mai târziu, a fost recunoscută de Uniunea Europeană. Ziua Europeană de Amintire a Victimelor Stalinismului și Nazismului a fost proclamată oficial de Parlamentul European în septembrie 2008. Această comemorare formală a început în 2011 la Varșovia, Polonia.
Faptele îngrozitoare, de negrăit, ce au avut loc în timpul regimului stalinist și celui nazist nu trebuie să fie uitate niciodată pentru a nu se întâmpla iarăși. Nazismul a fost cunoscut pentru sistemul său opresiv, tentativa de a eradica o întreagă rasă de oameni așa-ziși inferiori, conducând către ceea ce este cunoscut astăzi că "holocaust", în care a fost ucisă aproximativ două treimi din populația evreiască a Europei. Stalin nu s-a lăsat mai prejos, și i-a dus pe calea pierii pe toți cei care se împotriveau lumii revoluționare visate halucinant de Lenin și Marx. Rusia preia continuarea crimelor, genocidului stalinist, sub influența sceleratului Putin! De fapt, pe langă victimele acestei comemorări , se pot adauga cele nevinovate ale Putinismul, Puținismul, ori Neputincionismului dovedit în ultima vreme de țarul de doua copeici.
Niciun comentariu: