24 august: Ziua Vezuviului
Anual, pe 24 august, Ziua Vezuviului comemorează erupțiile acești vulcan. Deși mulți dintre noi nu știm, pe viu, cum se desfășoară erupția unui vulcan, ne putem imagina că pământul se cutremură și bubuie în timp ce o materie incandescentă fierbe în interiorul său. Erupțiile vulcanice sunt, de asemeni, precedate de apariția unui nor de cenușă neagră care este purtată sau răspândită de vânturi până departe. În fine, lavă, piatra topită strălucitoare și extrem de fierbinte curge spre poalele muntelui, distrugând natura, vieți animale și omenești. Se crede că prima erupție a Vezuviului a fost una dintre cele mai nimicitoare din istorie.
Primul dezastru major provocat de Vezuviu a avut loc în anul 62 d.Hr., care a dus la distrugeri de-a lungul țărmului orașului Napoli, în special în orașul Pompei. Chiar dacă au fost înregistrate niște mici cutremure înainte de erupție, nu s-a estimat că prăpădul va fi atât de mare. Odată cu nimicirea clădirilor din Pompei, au fost pierdute numeroase vieți omenești. Pliniu cel Bătrân a afirmat că au fost numai câteva morți, printre victime fiind Drusilla, prințesă evreică și fiul ei, Agrippa. Unii cred că un poet, Caesius Bassus, a decedat și el cu acest prilej. În 2003, au fost făcute 1.044 de matrițe după urmele umane trupești din depozite de cenușă descoperite în Pompei și în zonele înconjurătoare. Oasele împrăștiate acolo au adăugat încă 100 de vieți pierdute în acest incident.
23 august: Ziua Europeană de Amintire a Victimelor Stalinismului și Nazismului
Muntele Vezuviu este binecunoscut pentru erupția sa din anul 79 d.Hr., care a ucis 1.000 de oameni și a șters de pe fața pământului orașele Pompei, Herculaneum și altele. Vezuviul a erupt de multe ori de atunci, și este văzut drept unl dintre cei mai periculoși vulcani din lume din cauza marei populații care trăiește în apropierea lui. Fiind la numai 9 kilometri de Napoli, o erupție poate pune în pericol viețile a mai mulți de 3 milioane de oameni.
Lucruri interesante despre vulcani
- Zona din jurul unui vulcan are o rază de periculozitate de 20 de mile (32 de klometri).
- Erupția unui vulcan poate declanșa tsunami, inundații, cutremue, râuri de noroi și căderi de stânci.
- Mai mult din 80% din suprafața pământului este de origine vulcanică.
- În lume există mai mulți de 500 de vulcani activi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu