29 august: Ziua Drepturilor Individuale
Cu prilejul Zilei Drepturilor Individuale din 29 august se celebrează anual ziua de naștere a lui John Locke și învățăturile filosofice ale acestuia. Deși această idee este subiectivă și a fost discutată vreme de decenii, John Locke a fost primul care a argumentat că toate ființele umane au identități suverane și că este responsabilitatea guvernelor să le recunoască și respecte aceste drepturi.
John Locke a fost un filosof englez cunoscut popular ca "părintele liberalismului". Născut pe 29 august 1632, a fost printre cei mai influenți gânditori din timpul său și a promovat cu tărie libertatea individuală și drepturile individuale.
Potrivit lui, "Orice are un om din punct de vedere al drepturilor umane și civile trebuie să rămână inviolabil al său". Chiar dacă oamenii trebuie să trăiască într-un sistem în care drepturile lor naturale sunt îngrădite în interesul colectivității și protecției, John Locke a insistat asupra libertății complete a modului cum cineva își duce viața, a libertății cuvântului și libertății de a se împotrivi guvernului, ca drepturi individuale.
Repere din istoria Zilei Drepturilor Individuale
- 29 august 1632: Se naște John Locke în Wrington, Marea Britanie.
- 1689: Lucrarea lui John Locke, "Eseu în privința înțelegerii umane", schițează o teorie a identității umane și sinelui care ajunge să fie o mare sursă de inspirație pentru gânditorii Iluminismului de mai târziu.
- 28 octombrie 1704: John Locke moare în High Laver, Marea Britanie.
Lucruri interesante despre drepturile umane
- În 2011, ONU a declarat accesul la internet ca un drept uman de bază.
- Declarația Universală a Drepturilor Umane este cel mai tradus document din lume, disponibil în 370 de limbi.
- Peste o treime din guvernele lumii au închis, în 2014, oamenii care-și exercitau, pur și simplu, drepturile și libertatea vorbirii.
- Ideea drepturilor umane originează de acum 2.500 de ani, în Irak-ul din zilele noastre.
"Orice om are o proprietate asupra propriei sale persoane. Asupra acesteia nimeni altcineva nu are vreun drept, in afara lui insuși."
John Locke
Niciun comentariu: