5 august: Ziua Cușcuș-ului
Anul, pe 5 august. Ziua Cușcuș-ului celebrează existența acestei mâncari din grâne delicioase și versatile, care originează din Africa de Nord. Cușcuș-ul se prepară ușor și repede și are un gust minunat când este combinat cu verdețuri, mirodenii și legume. Poate fi mâncat simplu, dar și în salate sau în tocănițe cu bulion. Este scăzut în calorii și e o bună sursă de fibre, proteine și antioxidantul seleniu.
Deoarece cușcuș-ul este un produs făcut din grâu măcinat, este probabil să fi apărut în anii 6.000 î.Hr. Există mai multe teorii despe originea cușcuș-ului. Potrivit uneia, acesta s-a răspândit în Orientul Mijlociu din Africa de Nord. Într-o alta, musulmanii și evreii sefarzi au fost forțați să plece din Spania în secolul al XV-lea, luând cu ei cușcuș-ul în Orientul Mijlociu.
Cușcuș-ul și-a făcut pentru prima dată intrarea în cărțile de bucate spaniolo-maure, în secolul al XIII-lea. Este asemănător orezului ori pâinii întrucât este relativ ieftin și are o mare valoare nutrițională, fiind făcut din grâu sau alte cereale (orz, porumb, mei) și putând fi prezervat pe termen lung.
Poate fi consumat zilnic ori servit ca felul principal sau desert, utilizând un sistem de gătire destul de simplu. Se potrivește cu aproape orice, cu legume, carne, pește, unt ori fructe proaspete. Cușcuș-ul exprimă, totodată, etnicitățile, culturile unor popoare și are o semnificație religioasă. În Africa, femeile îl pregătesc, de obicei, în decursul petrecerilor de familie, fiind, de aceea, asociat cu solidaritatea. De asemeni, la musulmani, este prezent în zilele de vineri și în cele ale sfârșitului Ramadanului, dar și la celebrări de naștere ale copiilor și de căsătorie.
4 august 2022: Ziua Festivalului Qixi
Ziua Cușcuș-ului a fost creată în 2020 de compania "Branded Food Group Limited" din SUA.
Beneficii ale cușcuș-ului
- Conține multe vitamine și minerale, cum ar fi seleniul, ce sprijinesc sistemul imunitar.
- Este o sursă bogată de proteine, de ajutor în special pentru diete bazate pe plante.
- Include multe fibre, care îmbunătățesc sănătatea digestivă și sunt recomandate pentru constipații.
- Proteinele, vitaminele și mineralele sale îl fac o alternativă pentru orezul alb.
Niciun comentariu: