9 august: Ziua Internațională a Populației Indigene
Ziua Internațională a Populației Indigene din 9 august omagiază anual comunitățile indigene din întreaga lume. Ultimele date arată că există aproximativ de la 370 la 500 de milioane de indigeni trăind în 90 de țări. Astfel de comunități se remarcă prin propriul lor set de limbi, tradiții, culturi și sisteme de guvernare.
Pentru multe grupuri indigene, aceste sisteme sunt cele pe care strămoșii lor le-au urmat vreme de secole și au demonstrat rezultate pozitive de-a lungul timpului. Numeroși indigeni au legături, conexiuni strânse cu natura, ceea ce i-a îndreptat către protecția mediului lor înconjurător. Pe de altă parte, aceștia au dificultăți din cauza guvernelor centrale, care încearcă să le controleze viețile, violându-le drepturile umane.
Prima Zi Mondială a Populației Indigene a fost celebrată oficial în 1995. Această zi a fost întemeiată grație rezoluției 49/214, aprobate de Adunarea Generală a ONU pe 23 decembrie 1994. Data de 9 august a fost aleasă deoarece corespunde primei întâlniri a Grupului de Lucru ONU asupra Populației Indigene și a Subcomisiei de Promovare și Protecție a Drepturilor Umane. An de an, ziua este onorată de guverne și organizații care inițiază forumuri și conferințe educaționale având drept teme chestiuni sociale cu care se confruntă grupurile indigene de pe tot globul.
Repere din istoria Zlei Internaționale a Populației Indigene
- 1982: ONU găzduiește prima întâlnire a oamenilor indigeni prin formarea Grupului de Lucru ONU asupra Populației Indigene.
- 1995: Este celebrată de adunarea Generală a ONU pentruia întâia oară Ziua Internațională a Populației Indigene.
- 2015: ONU proclamă perioada din 2005 până în 2015 Deceniul Acțiunii și Democrației pentru comunitățile indigene.
- 2019: După un raport uluitor despre pericolul ca mai mulți de 2000 de indigeni să dispară, UNO declara 2019 Anul Internațional al Limbilor Indigene, astfel încât să crească conștientizarea despre acestea.
Lucruri interesante despre indigeni
- Circa 80% din biodiversitatea lumii se află în locuri în care trăiesc grupuri indigene.
- Cele 5.000 de comunități indigene de pe glob sunt creditate a avea aproximativ 4.000 de limbi.
8 august: Ziua Festivalului Păcii din Augsburg
- Deși comunitățile indigene reprezintă numai 5% din populația lumii, acestea constitue peste 15% din oamenii de pe pământ care trăiesc în sărăcie.
- Persoanele din comunitățile indigene au o durată de viață mai scurtă, murind frecvent din cauza unor boli prevenibile precum malaria și HIV.
- Studiile au arătat că flora, fauna, biodiversitatea se dezvoltă și se înmulțește în zonele unde locuiesc oameni indigeni.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu