19 septembrie: Ziua de Conștientizare a Disecției Aortice
Având loc anual pe 19 septembrie, Ziua de Conștientizare a Disecției Aortice are obiectivul de a spori cunoașterea despre disecția aortică, o boală cardiovasculară relativ necunoscută, dar care amenință viața unor oameni. Mai multe organizații de pe tot globul oferă pacienților, familiilor lor, profesioniștilor medicali și publicului general o gamă de resurse pentru o înțelegere mai bună a bolii.
Disecția aortică constă din ruperea stratului interior al arterei principale a corpului, aorta. Sângele curgând prin aorta țâșnește prin ruptură ceea ce determină ca stratul interior și cel mijlociu al arterei să despice. Dacă sângele bolnavului se infiltrează prin stratul cel mai exterior al aortei, disecția este, de obicei, mortală. Această problemă medicală este, în general, neobișnuită, și tinde să-i afecteze pe bărbații cu vârsta de peste 60-70 de ani, suferind de ateroscleroză sau prezentând anomalii de constituție a fibrelor elastice.
Simptomele disecției aortice sunt similare cu cele ale altor boli de inima, ceea ce duce frecvent la întârzieri în diagnosticarea sa. Când disecția aortică este descoperită și tratată la timp, șansa pacientului de a supraviețui crește considerabil. Simptomele disecției aortice includ o durere bruscă și severă în piept sau partea superioară a spatelui, dureri bruște și mari de stomac, pierderea cunoștiintei, probleme de respirație, dureri de picioare, puls slab într-una din mâini sau coapse.
18 septembrie: Ziua Smithsonian
Cea mai timpurie documentare a disecției aortice este atribuită lui Franck Nicholls, care a întocmit un raport al autopsiei regelui George al II-lea al Marii Britanii în 1760. Termenul de "disecție aortică" a fost folosit pentru prima oară de medicul francez J. P. Manior. Tehnica chirurgicală pentru disecția aortică a fost mai întâi dezvoltată de DeBakey, Cooley și Creech, în 1954. Debakey a fost afectat el însuși de disecție aortică în 2005, și a fost supus unei operații chirurgicale pentru aceasta în 2006.
Lucruri interesante despre inimă
- Mărimea medie a inimii umane este cea a pumnului unui adult.
- Inima bate de aproximativ 115.000 ori în fiecare zi.
- Inima pompează circa 7.570 de litri de sânge zilnic.
- Primul stimulator cardiac (peacemaker) implantabil a fost inventat în 1958.
- Balenele au cele mai mari inimi dintre toate mamiferele.
Niciun comentariu: