2 septembrie: Ziua Ajustării Calendarului

 Ziua Ajustării Calendarului din 2 septembrie comemorează data din istorie când Ziua Anului Nou a fost mutată pe 1 ianuarie și a fost schimbat astfel întreg sistemul calendarului.


Calendarul gregorian a fost adoptat pe 15 octombrie 1582. Cu toate astea, datele de 5 octombrie 1858 până la inclusiv 14 octombrie au fost valide în calendarul celei mai mari părți al țărilor catolice, care nu au început să adopte noul calendar în ziua desemnată de bula papală, ci doar după câteva luni ori ani după aceea.      

                                           

2 septembrie: Ziua Ajustării Calendarului

Calendarul gregorian a fost adoptat de Marea Britanie în 1752. Dar instalarea noului calendar și eliminarea celui nou nu au fost simple, necesitamd omiterea a 11 zile. Locuitorii din Marea Britanie și cele două Americi au mers la culcare pe 2 septembrie 1752 și s-au trezit, a doua zi, pe 14 septembrie 1752. Transformarea asta a condus, de asemeni, la celebrarea zilei Anului Nou pe 1 ianuarie. Acele 11 zile au fost pierdute pentru totdeauna!


Ajustarea calendarului nu a fost bine primită de public, care s-a simțit înșelat și a cerut să i se dea înapoi ale sale 11 zile. A fost necesar ca aceste 11 zile să fie "sărite" astfel încât să se poată face o aliniere cu calendarul iulian.


1 septembrie: Ziua Internațională a Cabernetului


Mulți istorici consemnează că schimbarea asta a provocat proteste și revolte civile prin care se cerea "Da-ți înapoi cele 11 zile ale noastre". Numeroși oameni au crezut că viețile li se scurtează cu 11 zile! Mutarea unor sărbători religioase precum Paștele a fost văzută, totodată, ca suspectă și noile date ale acestora au fost considerate ca "incorecte". 


Pentru evitarea confuziei s-au utilizat terminologiile "stilul vechi" și "stilul nou", pentru a se diferenția datele din istorie. Transformarea a implicat un număr de pași. Mai întâi, ultima zi a lunii, 31 decembrie 1750, a fost succedată de 1 ianuarie 1750. Înainte, decembrie era a zecea lună în calendarul pe stil vechi, iar ianuarie era cea de-a unsprezecea. Aoi, schimbările au fost făcute pe 24 martie. Anterior, 25 martie era considerată ziua de început a Anului Nou în calendarul pe stil vechi. Următoarea schimbare a presupus  ziua de 1 ianuarie 1752 ca urmând 31 decembrie 1751. Așa cum am precizat, noul an debuta pe 25 martie în anul pe stil vechi. În cele din urmă, 2 septembrie 1752 a fost urmat de 14 septembrie 1752. 


2 septembrie: Ziua V-J

2 septembrie: Ziua Ajustării Calendarului 2 septembrie: Ziua Ajustării Calendarului Reviewed by Diana Popescu on septembrie 01, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.