21 septembrie: Ziua Mondială Alzheimer
Celebrată în fiecare an pe 21 septembrie, Ziua Mondială Alzheimer îndeamnă lumea să-și concentreze eforturile pentru conștientizarea despre această boală. Alzheimer este printre formele prevalente de demență și constă dintr-un set de perturbări ale funcționării mentale.
Ca formă de demență, Alzheimer afectează memoria și îi subminează funcționarea zilnică. Este o boală responsabilă pentru circa 60%-80% din cazurile de demență. Alois Alzheimer, un psihiatru german, a fost primul care a identificat boala, pe când trata, în 1901, o femeie de 50 de ani. Desigur, boala a fost numită după el.
Afecțiunea este adeseori văzută ca o boală de familie, din cauza impactului pe care o are asupra oamenilor apropiați de bolnav. Nu există măsuri de prevenție ale acesteia și nici un tratament, și chiar progresul acesteia nu poate fi, deocamdată, încetinit.
Fondată în 1984, "Alzheimer's Disease Internațional" (ADI) are scopul de a sprijini victimele și a educa oamenii despre boală.
20 septembrie: Ziua Orezului Prăjit
În 1994, ADI a introdus Ziua Mondială Alzheimer în Edinburgh, în timpul conferinței sale anuale de pe 21 septembrie, pentru a marca 10 ani de la înființarea sa. ADI coordonează Ziua Mondială Alzheimer și luna Mondială Alzheimer de pe tot globul, lucrând cu membri ai unor organizații și asociații pentru crearea de evenimente și răspândirea conștientizării.
Primul Raport Mondial Alzheimer a fost lansat în 2009, cu prilejul zilei Mondiale Alzheimer și, astfel de rapoarte continuă să apară an de an. Deși impactul acestei zile se extinde, lacunele de informații despre boală și stigmatizarea sa în privința demenței rămân mari probleme. Numeroși oameni consideră boala ca o parte naturală a procesului de îmbătrânire.
Desigur, înaintarea în vârstă este printre cauzele majore ale Alzheimer, dar nu este, întru totul, o boală specifică vârstnicilor.
Niciun comentariu: