3 septembrie: Ziua Mondială a Bărbii
Anual, în prima sâmbătă din septembrie, este celebrată barba, simbolul cel mai semnificativ al durității, virilității, sau nu? Timpurile se schimbă, însă barba continuă să fie nu doar un reper al modei, rămânând un semn al "bărbăției" încă din vremea primitivă. Se spune că reprezintă și virtuți precum puterea, înțelepciunea, chiar statutul social înalt în unele culturi. Există, pare-se, ceva la barbă care cere admirație și respect. Nu în toate cazurile! Dacă în 2022, Ziua Mondială a Bărbii are loc pe 3 septembrie, în anii următori se desfășoară astfel: 2023 - 2 septembrie, 2024 - 7 septembrie, 2025 - 6 septembrie, 2026 - 5 septembrie.
Înainte de apariția cremelor, sprayurilor, loțiunilor de bărbierit și aparatelor de ras, locuitorii masculini din peșteri purtau inevitabil barbă. Chiar dacă se crede că foloseau scoici ca substitut pentru briciuri sau lame de ras, bărbații timpurii sunt înfățișați având bărbi stufoase și ciufulite. Undeva prin anii 4.000 î.Hr. bărbații au prins aripi (nu datorită unei băuturi energizante căreia i se face prea des reclamă), și bărbile lor au început să fie ajustate sau eliminate complet.
Un prototip străvechi de cremă de ras a fost preparat de sumerieni. Totuși, de la purtarea lor în bătălii până la exercitarea dominației, bărbile si-au menținut prestigiul de-a lungul istoriei. În prezent, barba nu este ceva chiar obișnuit, cu excepția țărilor arabe, unde este văzută aproape ca o necesitate.
Nu se cunoaște originea Zilei Mondiale a Bărbii, însă unii istorici sunt de părere că o zi de onorare a bărbilor era celebrată de vikingii danezi încă din anii 800 d.Hr.
Sir Anthony van Dyke, un artist flamand, a pictat portrete ale unor aristocrați, cu mustăți și bărbi ascuțite, în anii 1.600. Stilul acesta a fost numit van Dyke. Ceara sau unele pomezi erau folosite pentru se da formă bărbii, care era apoi aranjată cu perii sau piepteni. Bărbații din acel timp chiar își luau în serios bărbile, asigurându-se că forma lor rămânea intactă pe când dormeau.
Repere din istoria Zilei Mondiale a Bărbii
- Anii 800 î.Hr.: Grecii erau mândri de bărbile lor, ce indicau un ridicat statut social.
- 345 î.Hr.: Alexandru cel Mare se bărbierea înainte de bătălii și își încuraja soldații să facă același lucru, pentru a evita că inamicii să-i prindă de bărbi.
- Anii 50 d.Hr.: Iulius Cezar își smulgea firele de barbă, sfătuindu-și oamenii să-i urmeze exemplul.
Lucruri interesante despre barbă
- Doctorii din epoca victoriană prescriau purtarea de barbă pentru prevenirea îmbolnăvirilor.
2 septembrie: Ziua Ajustării Calendarului
- Cercetători din ecologia comportamentală au scos la iveală că bărbile influențează perceperea statului social al unui individ.
- În funcție de cum consideră un lider, barba era văzută fie ca o fortificare, fie ca o slăbiciune înainte de o luptă.
- Înotătorul Sean Conway purta barbă pentru a se proteja de meduze.
- Recordul mondial pentru cea mai lungă barbă este deținut de un om pe nume Hans Langseth, a cărui barbă are peste 5 metri lungime.
Niciun comentariu: