14 octombrie 2022: Ziua Mondială a Oului
Ziua Mondială a Oului are loc anual în a doua vineri din octombrie. Dacă în 2022 se desfășoară pe 14 octombrie, în anii următori este marcată astfel: 2023 - 13 octombrie, 2024 - 11 octombrie, 2025 - 10 octombrie, 2026 - 9 octombrie. Este o zi dedicată acestui tip de aliment versatil, necostisitor și delicios, care furnizează o nutriție sustenabilă în hrana omenirii.
Deși nu avem un răspuns clar la întrebarea "Cine a fost mai întâi, oul sau găina?", știm că istoria oului este aproape la fel de veche ca cea a oamenilor. Din vremuri străvechi, ființele umane au crescut păsări pentru a obține ouă.
De secole, ouăle au avut un rol major în hrănirea familiilor din toată lumea. Ele sunt una de cele de mai calitate surse de proteine naturale. Proteina conținută în acestea este esențială în dezvoltarea creierului și mușchilor, este un factor cheie în prevenirea bolilor și contribuției la o bunăstare fizică generală.
Ouăle sunt bogate în seleniu, vitaminele A, D, K, B6 și B12, minerale precum zincul, fierul și cuprul. Sunt cunoscute în particular ca o sursă de colină, care ajută la dezvoltarea creierului și îmbunătățirea memoriei.
Pe lângă întrebuințarea culinară, ouăle au o mare importanță în numeroase culturi ca obiecte decorative și religioase, un exemplu popular fiind ouăle de Paști.
Ziua Mondială a Oului a fost adoptată în 1996 la conferință Comisiei Internaționale a ouălor din Viena.
Repere din istoria Zilei Mondiale a Oului
- Anii 1.500 î.Hr.: Găinile sunt aduse în Sumeria și Egipt, pentru a fi crescute pentru ouăle și carnea lor.
- 1911: Este inventat cartonul de ouă de Joseph Coyle, în Smithers, Columbia britanică.
13 octombrie: Ziua Limbii Engleze
- 1964: Este înființată Comisia Internațională a Oului pentru a reprezenta global producătorii de ouă și a promova consumul de ouă.
- Martie 1.994: Cea mai mare omletă din lume din acea vreme, cu o suprafață de 128,5 metri pătrați, din 160.000 de ouă, este pregătită în Yokoshama, Japonia.
Lucruri interesante despre omletă
- Se crede că primele omlete au fost gătite în Persia antică.
- Napoleon Bonaparte se delecta cu omlete preparate de un hangiu local, în vreme ce marșăluia cu armata sa în sudul Franței.
- Ouăle "foo yung", o omletă făcută cu ouă bătute și, de obicei, cu șuncă, este foarte populară printre chinezi.
- Indienii prepară ouă "Appam", o omletă cu orez fermentat și lapte de nucă de cocos, cu ouă sparte în aluat în timp ce este gătită.
Niciun comentariu: