18 octombrie: Ziua Mondială a Menopauzei
Ziua Mondială a Menopauzei este marcată an de an pe 18 octombrie, pentru a crește conștientizarea despre impactul acestei condiții asupra femeilor și familiilor din întreaga lume. În ciuda faptului că afectează circa jumătate din populația globului, menopauza nu este adusă atât de mult în discuție pe cât ar trebui! Marcarea acestei zile este, de asemeni, o oportunitate de a încuraja cercetările medicale despre menopauză.
Ziua Mondială a Menopauzei a fost înființată în 1984 de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Societatea Mondială a Menopauzei.
Menopauza este un termen folosit pentru a descrie declinul natural al hormonilor reproductivi ai femeii, începând de la vârstă de 45 - 55 de ani, când corpul acesteia trece printr-un ultim ciclu menstrual.
Simptomele obișnuite ale menopauzei includ anxietate, schimbări bruște ale dispoziției, iritabilitate, dureri de cap, migrene, disconfort vaginal, tulburări de somn, transpirații nocturne, depresie, incontinență urinară, balonări, creșterea în greutate. După menopauză, femeile au un risc mai mare de a dezvolta o boală de inimă sau osteoporoză.
Cele mai multe tratamente pentru menopauză se focalizează pe ușurarea simptomelor, întrucât aceasta este o parte normală a înaintării în vârstă și, de aceea, nu este o condiție vindecabilă.
Pe măsură ce oamenii trăiesc din ce în ce mai mult, este de așteptat ca tot mai multe femei să treacă prin menopauză. De aceea, este important să fie pregătite pentru efectele ce pot apare ca rezultat al menopauzei, astfel încât să ducă vieți mai bune, mai sănătoase.
Repere din istoria Zilei Mondiale a Menopauzei
- 1978: Este înființată Societatea Internațională pentru Menopauză, de către Rodney Baber, în decursul celui de-al doilea Congres Internațional despre Menopauză din Ierusalim.
- 1984: Organizația Mondială a Sănătății și Societatea Internațională a Menopauzei aleg 18 octombrie ca dată a Zilei Mondiale a Menopauzei.
- 2020: Societatea Mondială a Menopauzei declară octombrie ca Luna Mondială a Menopauzei.
Lucruri interesante despre menopauză
- Când ovarele unei femei încetează să funcționeze normal înainte de a împlini 40 de ani, acest lucru semnifică o menopauză timpurie, numită insuficientă ovariană primară.
17 octombrie: Ziua Poeziei Negre
- Cercetările indică faptul că 94,5 %din femeile care trec prin menopauză au declarat că au avut probleme cu somnul în această perioadă.
- Perimenopauza, care pregătește corpul pentru menopauză, poate începe cu până la 10 ani înainte de menopauză.
-După faza postmenaupazală, cele mai multe femei au declarat că se simt mai bine decât în anii anteriori apariției acesteia.
Niciun comentariu: