28 octombrie 2022: Ziua Bandanei
Ziua Bandanei este marcată anual în ultima vineri din octombrie, pentru a celebra oamenii suferinzi de cancer și pentru a se crește conștientizarea și sprijinul pentru toți cei care poartă acest accesoriu din cauza bolii lor. Dacă în 2022 această zi are loc pe 28 octombrie, în anii următori se desfășoară astfel: 2023 - 27 octombrie, 2024 - 25 octombrie.
De ce bandana? Chimioterapia și doctoriile puternice contra cancerului provoacă pierderi masive de păr, și mulți pacienți recurg la mijloace alternative pentru a-și acoperi capul, aceste incluzând în special bandana.
Se crede că termenul de "bandană" provine din cuvântul hindus "Badhnati" sau ""Badnahatil", cu semnificația de "a lega". Istoria bandanei a început în Africa de Sud și Orientul Mijlociu, spre finele secolului al XVII-lea. Datorită creșterii comerțului cu Orientul îndepărtat din secolul al XVIII-lea, bandana a ajuns în Occident. Compania Olandeză a Indiei de Est a importat bandane din cașmir, care au prins imediat la femei. Cererea mai mare le-a ridicat prețurile, așa că numai cei din clasele înalte și le permiteau. Curând, Anglia și Scoția au intrat în afacere, producând propriile bandane asemeni unor șaluri. Modelul lor s-a schimbat de-a lungul anilor în fiecare țară și cultură în care au fost introduse.
Americanii s-au îndrăgostit de bandană din cauza soției lui George Washington, Martha. La o întâlnire a acesteia cu tipograful revoluționar John Hewson, Martha i-a arătat desene cu tunuri și drapele, sperând că el le va publica. În anul următor, familia Washington a primit un colet neașteptat de la Hewson. Era o pictură a generalului Washington călare, purtând o bandană, printată pe o pânză.
De atunci, bandana a fost folosită pentru cauze politice și, mai târziu, pentru o multitudine de cauze sociale și personale, inclusiv ca un simbol pentru bolnavii de cancer tratați prin chimioterapie.
27 octombrie: Ziua Pisicii Negre
Atât pacienții tineri, cât și cei mai vârstnici, au arătat reacții psihologice și psihosociale negative când s-au confruntat cu pierderea părului. Studiile au demonstrat că pierderea părului este cel mai traumatizand efect al chimioterapiei. De asemeni, copii tind să se izoleze social din pricina căderii părului lor. În această realitate sumbră, strălucește o lumina! Bandana a devenit calea lor de salvare, furnizând protecție scalpului și iluminându-le puțin înfățișarea.
Istoria și originea Zilei Bandanei este neclară, deși se crede că a fost sugerată de organizația australiană de strângere de fonduri pentru bunăstarea oamenilor numită Canteen.
Muzicieni din genuri precum rock, country și Hip Hop s-au remarcat prin purtarea bandanei.
Niciun comentariu: