3 octombrie: Ziua Mondială a Arhitecturii

 Ziua Mondială a Arhitecturii este sărbătorită anual în prima luni din octombrie, cu scopul de a aprecia marile lucrări arhitecturale ale lumii antice și moderne, și oamenii străluciți care le-au proiectat. Dacă în 2022, Ziua Mondială a Arhitecturii are loc pe 3 octombrie, în anii următori se desfășoară astfel: 2023 - 2 octombrie, 2024 - 7 octombrie, 2025 - 6 octombrie.


Istoria arhitecturii este, de fapt, istoria omenirii, acestea fiind strâns întrepătrunse. Prima epocă arhitecturală de renume este cea a neoliticului, dintre anii 10.000 și 2.000 î.Hr. Structurile din acea perioada erau, de obicei, rectangulare, și locuințele erau construite independent una de alta. Arhitectură neolitică consta din materiale ca piatră, trunchiurile de copaci, stuf și stâlpi groși de cherestea. Acest tip de arhitectură poate fi întâlnit în Asia de sud-vest și cea mai mare parte a Europei. Stonehenge este o structură arhitecturală vestită din acea vreme.

                               

3 octombrie: Ziua Mondială a Arhitecturii

Apoi, în antichitate, au fost create unele dintre cele mai mărețe și mai respectate lucrări arhitecturale. Cea dintâi, notabilă, este Ziguratul din Ur, o structură din Mesopotamia dedicată zeului Marduk. Aceasta a fost urmată de opere arhitecturale ale Egiptului antic, de la piramida lui Djoster, clădită în decursul celei de-a treia dinastii, la piramidă din Giza, din a patra dinastie. 


Perioada clasică a fost marcată de arhitectură grecească și cea romană, care a dominat stilurile arhitecturale timp de secole. Arhitectură grecească antică era desemnată să întruchipeze o societate în plină dezvoltare.  Această include Panteonul și Erehteionul. Arhitecții romani au fost avansați și influența lor a ajuns până în Africa de Nord. Romanii antici sunt, de asemeni, cunoscuți pentru inovații precum domurile, apeductele și arcurile rotunde din piatră. Panteonul și Colosseumul sunt creații arhitecturale păstrate până în zilele noastre.


Arhitectură romanică, gotică, renascentistă și neogotică care au evoluat după aceea s-au remarcat prin structuri proeminente precum catedrala Dyrham, catedrala Lund, turnul înclinat din Pisa, Notre-Dame din Paris, catedrala Reims și catedrala din Florența.


2 octombrie: Ziua Mondială a Animalelor de Fermă


Epoca arhitecturală modernă a început la debutul anilor 1920, introdusă de arhitectura Art Nouveau, dar și stilul de artă Deco (Clădirea Empire State și cea Chrysler), expresionist (turnul Einstein și templul Lotusului) și internationalist (clădirile Seagram și Equitable).


Postmodernismul este un stil arhitectural care a câștigat rapid apreciere în secolul al XXI-lea, un exemplu al acestuia fiind Team Disney Building. Printarea 3D și arhitectură sustenabilă sunt stiluri despre care se anticipează că vor domina scena arhitecturală vreme de ani.


În 1958, Uniunea Internațională a Arhitecților a inițiat Ziua Mondială a Arhitecturii pentru "a aminti lumii de responsabilitatea pentru viitorul habitatului uman". 


3 octombrie: Ziua de Apreciere a Virusului

3 octombrie: Ziua Mondială a Arhitecturii 3 octombrie: Ziua Mondială a Arhitecturii Reviewed by Diana Popescu on octombrie 02, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.