5 octombrie: Ziua Mondială a Meningitei
Ziua Mondială a Meningitei a fost celebrată anual pe 24 aprilie dar, în 2022, data sa s-a schimbat pe 5 octombrie, astfel încât să în parte la eveniment un număr cât mai mare deoameni. Această zi are menirea de a crește conștientizarea despre meningită, o boală în care membranele, foițele protectoare meninginale care înconjoară creierul și șira spinării devin inflamate sau umflate. Este critic să i se înțeleagă originea, fiindcă tratamentul său este variat în funcție de cauze.
În literatura antică, meningita a fost mai întâi menționată de Hipocrate. Thomas Willis (1621-1675) a raportat primele cazuri de oameni care aveau "o inflamație a meningelui cu o febră constantă". Sir Robert Whytt, un doctor din Edinburgh, a diagnosticat cea dintâi meningită tuberculoasă, într-un raport postum publicat în 1768. Au fost nevoie de încă 100 de ani pentru a se identifica legătura dintre tuberculoză și bacilul tubercul.
Termenul de meningită a fost dezvoltat la începuturile anilor 1.800 de de medici germani și francezi care au combinat cuvântul "meninges" ("căptușeli ale creierului") cu sufixul "itis", semnificând "inflamație".
Prima Zi mondială a Meningitei s-a desfășurat în 2008, și Confederația Mondială a Organizațiilor Meningitei" a utilizat de atunci fiecare an pentru a promova conștientizarea sa ca o problema de sănătate globală.
O recunoaștere internațională a Zilei Mondiale a Meniningitei este parte a programului Organizației Mondiale a Sănătății "Harta de înfrângere a meningitei" până în 2030.
Repere din istoria Zilei Mondiale a Meningitei
- 1805: Gaspard Vieusseux și Andre Matthey din Germania, împreună cu Elisa North din Massachusetts, SUA, raportează cazuri de meningită.
- 1840: Apare prima epdeme de meningită din Africa, care provoacă un mare număr de victime.
4 octombrie: Ziua Sărbătorii Sfântului Francisc de Assisi
- 1887: Bacteriologul austriac Anton Vaykselbaum caracterizează meningococica bacteriană cu ajutorul primei dovezi asociind infecția bacteriană ca și cauză a meningitei.
- Sfârșitul secolului al XIX-lea: Heinrich Quincke folosește tehnica de de punctură lombară H. Houston Merrit pentru a face cel dintâi studiu al fluidului cerebrospinal, împreună cu William Mestrezat, și începe să compileze o secvență inteligibilă de mostre ale acestuia în meningită.
Niciun comentariu: