11 noiembrie: Ziua Sfântului Martin

 Ziua Sfântului Martin din 11 noiembrie îl sărbătorește anual pe sfântul din Tours, un soldat roman botezat creștinește care a devenit episcop al acestui oraș francez. Este cunoscut pentru faptul că și-a tăiat în două mantia pentru a o împărți cu un cerșetor în timpul unui viscol. În aceeași noapte, l-a visat pe Iisus, acoperit cu o jumătate din mantia sa, spunându-le îngerilor, "Acesta este Martin, ostașul roman care este acum botezat; el m-a îmbrăcat".


Sfântul Martin a murit pe 8 noiembrie 397 și a fost înmormântat trei zile mai târziu. Celebrarea sa este cunoscută și Sărbătoarea Sfântului Martin, Martinmas, Halloweenul Vechi sau Ajunul Halloweenului vechi.        

                                        

11 noiembrie: Ziua Sfântului Martin

Ziua Sfântului Martin a început în Franța și s-a răspândit în țările de jos, insulele britanice, Galiția, Germania, Scandinavia și Europa Răsăriteană. Cu acest prilej, Sfântul Martin este onorat într-o liturghie care marchează începutul iernii în calendarul agricol și sfârșitul toamnei în calendarul economic. 


În această vreme, o mulțime de bere și vin devine disponibilă, semnalând finalul pregătirilor pentru iarnă, inclusiv sacrificarea de animale. La fel ca Michaelmas din 29 septembrie, cu această ocazie, unii credincioși se înfruptă din gâște. Este o zi care celebrează darurile pământului pentru oameni. 


10 noiembrie: Ziua Mondială a Calității


În unele țări, sărbătoarea începe în al unsprezecelea minut din a unsprezecea zi a lunii, adică la ora 11:11 din 11 noiembrie. În alte țări, este inițiată în Ajunului Zilei Sfântului Martin din 10 noiembrie. În secolul al VI-lea, biserica catolică a adoptat necesitatea postirii timp de 56 de zile, cu excepția sâmbatelor și duminicilor, între Ziua Sfântului Martin și Epifania din 6 ianuarie. Această perioadă de post a fost cunoscută drept "Quadragesima Sancti Martini" ori postul Sfântului Martin, fiind similară cu cea de 40 de zile de post dinainte de Paști. A fost rareori respectată înainte de a evolua în practica actuală de sosire a Crăciunului.


Ziua Sfântului Martin implică frecvent ospețe, dansuri și focuri de tabără. La lăsarea întunericului, copiii poartă felinare pe străzi și dau glas unor cântece pentru a primi ca răsplată bomboane. 


11 noiembrie: Ziua Rujului Roșu

11 noiembrie: Ziua Sfântului Martin 11 noiembrie: Ziua Sfântului Martin Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 10, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.