16 noiembrie: Ziua Clarinetului
An de an, pe 16 noiembrie, este sărbătorită Ziua Clarinetului, cea a unui instrument muzical de suflat din lemn, cu un corp cilindric și evazat spre capăt, cu o ancie sau lama elastică de vibrație simplă, cu un ambigus extins, de mai mult de trei octave. Este utilizat pe larg în formații și orchestre, în special în cele militare.
Există mai multe teorii despre cum a apărut pe lume clarinetul. Se spune că a evoluat dintr-un instrument de suflat străvechi, numit "chalumeau". Totodată, "chalumeau" este strămoșului instrumentului oboi. Chiar și în prezent, un clarinet cu un registru mai coborât este numit chalumeau.
Se crede că primul clarinet a fost creat în anii 1700, de muzicianul german Johann Cristoff Denner. A fost făcut în cheia do (C). În zilele noastre, clarinetele sunt confecționate în cheia/nota si (B). Unele modificări ale lui do au urmat în anii 1800. De exemplu, piesa pentru gură a instrumentului a fost îndreptată către spate, și nu spre față, ceea ce a conferit clarinetiștilor abilitatea de a cânta mai lin. Acest prototip a fost creația muzicianului german Heinrich Baermann.
15 noiembrie: Ziua Scriitorului Întemnițat
Mai târziu, au fost adăugate clarinetului 13 note, dându-li-se astfel clarinetiștilor posibilitatea de a avea o scară cromatică mai largă. După aceea, sau produs multe noi versiuni de clarinete, cu diverse note de bază, mărimi și scări de registre.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu