3 noiembrie: Ziua Meduzei
Anual, Ziua Meduzei de pe 3 noiembrie celebrează această nevertebrată frumoasă și misterioasă, și ne încurajează să învățăm mai multe despre această creatură marină.
Meduza își duce traiul în apele marilor încă dinainte de a apărea dinozaurii. Oamenii de știință cred că originează de 500 de milioane de ani în urmă, o teorie dovedită prin descoperirea de fosile ale sale perfect prezervate, în Utah, SUA.
Meduzele au năucit dintotdeauna mințile oamenilor, în particulat prin structurile lor distinctive. Corpurile lor, aproape transparente, tentaculelor lor sârmoase și lipsa de organe interne i-au derutat mult timp pe cercetătorii timpurii, astfel încât nu puteau nici măcar să le clasifice, să le încadreze într-una din categoriile de animale ori plante.
Oricum, abia după ce Charles Darwin și-a propus teoria evoluției, în 1859 ("toate lucrurile trăitoare arată o variație în trăsăturile lor fizice în decursul timpului ca un proces de selecție naturală"), meduza a avut parte de o oarecare recunoaștere. Apoi, zoologul și naturalistul german , Ernst Hackel, a scris o carte, "Morfologia generală a animalelor", în 1866, în care a ilustrat evoluția multor organisme, inclusiv a meduzelor, pentru a arăta cum formele animale primitive au ajuns la versiunile pe care le cunoaștem în prezent. El a teoretizat că meduza s-a despărițit de restul organismelor cu foarte mult timp în urmă, acesta fiind motivul pentru care sunt atât de diferite de alte specii.
Această specie, cumva invazivă, a supraviețuit și s-a răspândit în toată lumea întrucât are nevoie de foarte puțin oxigen. Meduzele pot trăi în orice fel de apă, au o dietă largă, variată, se pot reproduce extrem de rapid și își reduc dimensiunile când rezerva de hrană li se reduce, numai pentru a se revitaliza când hrana îmbelșugată le este din nou disponibilă.
Repere din istoria Zilei Meduzei
- 1991: NASA trimite 2.478 de meduze în spațiul extraterestru. La finalul experimentului se constată că acestea s-au reprodus cu succes, numărul lor ajungând la aproape 60.000.
- 2008: O centrală energetică nucleară din California este închisă temporar după ce apa din afară (utilizată pentru răcirea miezurilor reactorului) a fost plină de meduze, care înfundau sistemul.
- 2013: Cercetătorii de Virginia Tech crează un robot acvatic modelat după structura meduzei, urmând să fie utilizat pentru studiul misterelor marii.
- 2017: Un studiu despre meduze arată că creierul lor nu le este necesar pentru a dormi. Meduzele intră într-o stare similară somnului fără ca și creierul să le fie supus somnului.
Lucruri interesante despre meduză
- Meduza este formată din 95% apă. Conține o substanță gelatinoasă bazată pe apă, numită mesoglea, care înglobează mușchii, proteinele și nervii lor structurali.
- Meduză înoată prin contractarea și decontractarea mușchilor din jurul burții lor.
2 noiembrie Ziua Morților | Dia de los Muertos
- Poate avea o gamă largă de culori (roz, roșu, galben, violet, albastru sau transparent) și aproape jumătate din populația de meduze de pe pământ emană o lumina din cauza caracteristicii sale de "bioluminiscență".
- O specie de meduză, "Malo kingi" sau "ucigașul de regi comun", conține unul dintre cele mai puternice veninuri din lume, în ciuda faptului că are o mărime asemeni unui deget uman.
- Colagenul din meduze este compatibil cu cele mai multe tipuri de celule umane și este ideal pentru multe aplicații medicale, inclusiv pentru tratarea rănilor și a artitrei reumatice umane.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu