30 noiembrie: Ziua de Reamintire a Victimelor Războiului Chimic
Ziua de Reamintire a Victimelor Războiului Chimic, celebrată an de an pe 30 noiembrie, a fost creată de ONU în scopul comemorării oamenilor uciși în războaie chimice și afirmării angajamentului pentru Prohibiția Armelor Chimice a acestei organizații mondiale. Ziua țintește să încurajeze eforturile de diminuare a utilizării armelor chimice.
Armele chimice au fost inventate mai întâi de un chimist german, pe nume Fritz Haber. El este binecunoscut pentru inovarea procedurii Haber-Bosch, de sintetizare a amoniacului de gaz nitrogen și gaz hidrogen, care sprijină sintetizarea fertilizatorilor. Acest proces este folosit în producția globală de hrană, ajutând în acest sens aproape jumătate din populația lumii.
În decursul primului război mondial, Haber a semnat "Manifestul celor 93", în care el și alți oameni de știință și învățați germani și-au declarat sprijinul pentru armata germană. Haber a dezvoltat și a transformat în arme gazele otrăvitoare pentru a fi utilizate în luptele de tranșee și a creat măști de gaze de protecție față de acestea.
29 noiembrie: Ziua Femeii Isdal
Germanii au folosit pentru prima dată armele chimice în Belgia, în 1915, la a doua bătălie de la Ypres, eliberând în aer circa 168 de tone de gaz pe bază de clor. Haber și echipa lui au continuat să experimenteze și să perfecționeze gazele chimice pentru a le face și mai letale. Astfel de demersuri au fost dezvoltate, pe mai departe, în America, punându-se la punct un gaz ce elibera iritanți, ce-i determinau pe soldați să-și dea jos măștile de pe față și să fie expuși gazului otrăvitor.
Fără îndoială, astfel de gaze ar putea să fi devenit și mai puternice și mai fatale de-a lungul dezvoltării lor, în ciuda convențiilor de interzicere a lor. De exemplu, Rusia lui Putin, în disperare de cauza, din pricina înfrângerilor sale zdrobitoare din Ucraina, au amenntat că o se la folosească!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu