4 noiembrie: Ziua Stiloului
Ziua Stiloului are loc în prima vineri din luna noiembrie. Dacă în 2022 este marcată pe 4 noiembrie, în anii următori se desfășoară astfel: 2023 - 3 noiembrie, 2024 - 1 noiembrie, 2025 -7 noiembrie, 2026 - 6 noiembrie.
Este o zi care a început în 2012, cu rolul de a promova folosirea stiloului și bucuria de a scrie cu el, în general, în special cu multă eleganță și într-un stil caligrafic creativ. Este celebrată de mulți oameni de afaceri și multe organizații din toată lumea, având și menirea de a sprijini afacerile în ofertele și promoțiile lor.
Cea mai timpurie formă de stilou a fost utilizată de egiptenii antici, în anii 3.000 î.Hr. Aceștia o numeau stylus, și o incropeau din paie de trestie pentru a scrie cu cerneală făcută din rășinele și funinginea vegetalelor. De-a lungul secolelor, "tocurile cu rezervor" s-au dezvoltat. Au intrat în uzul obișnuit începând cu anul 953 și, în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, au fost confecționate din metal.
În vremuri străvechi, erau utilizate dălți pentru marcarea pietrelor. Apoi egiptenii au făcut apel la stuf de papirus pentru a-și înscrie cuneiformele sau la bucățele de cărbune pentru a scrie cuvinte pe scoarță de mesteacăn ori pe frunze. În cele din urmă, a fost creată cerneala, din variate tipuri de plante și chiar din fier. Cerneala necesita noi instrumente, și pentru aplicarea s-au întrebuințat vârfuri de pene din aripile și cozile unor păsări. Oamenii aveau mare grijă cum așterneau cerneala pe hârtie. Acest lucru putea fi destul de buclucaș, cu probleme, așa că era folosită, pentru corecții și eliminarea petelor, sugativa.
În decursul timpului, s-a ivit nevoia de mijloace mai eficiente de a se pune cerneala pe hârtie iar, în 1636, Petrache Poenaru, din România, a creat primul stilou. El a combinat un rezervor de cerneală cu o peniță metalică care nu mai necesita să fie reascuțită periodic.
În 2012, site-ul fontainpenday.org a inițiat Ziua Stiloului pentru a sărbători, sprijini și împărtăși folosirea de stilouri în viața de zi cu zi, dar și pentru a revitaliza scrisul de mână. În această zi se fac oferte speciale pentru stilouri, iar pasionații lor pot face noi achiziții pentru colecțiile lor.
Repere din istoria Zilei Stiloului
- 1828: Josiah Mason îmbunătățește un tip de peniță ieftină și eficientă în Birmingham, Anglia.
- 1890: Este patentat un sistem de cartuș cu cerneală pentru stilouri.
- Anii 1960: Producătorii de stilouri încep să adopte utilizarea de cartusuri din plastic pentru acestea.
Lucruri interesante despre stilouri
- Leonardo da Vinci a creat și a folosit un stilou în timpul Renașterii.
- Pe YouTube putem vedea filmulețe despre exerciții de scris eliberatoare de stres, făcute cu câte un stilou.
- La începuturile secolului al XX-lea, rezervoarele / cartușurile stilourilor erau confecționate din sticlă și tuburi subțiri de cupru.
- Stilourile cu peniță de aur se ajustează puțin câte puțin utilizatorului lor, în vreme ce acest metal se corodează ușor stilului său de scris.
- Cel mai mic stilou este "Nanofontain probe" și poate scrie caractere care sunt de numai 40 de nanometri în lățime, adică jumătate din grosimea firului de păr.
Niciun comentariu: