6 noiembrie: Ziua Naufragiat Fără o Busolă
Ziua Naufragiat Fără o Busola este celebrată în fiecare an pe 6 noiembrie pentru a scoate la lumină direcția vieților noastre, sau lipsa acesteia. În această zi ne punem întrebări dificile. Încotro se îndreaptă viața mea? Sunt fericit? Sunt împlinit? Care este destinul meu? Ziua Naufragiat Fără o Busolă ne îndeamnă să ne ridicăm deasupra hăului existenței noastre și să devenim propria noastră busolă.
Uneori, ne putem simți ca și cum am fi naufragiat sau am fi fost lăsați de unii singuri pe o insulă, fără ca nimeni să ne poată salva. Dintr-o perspectivă metaforică, acest simțământ poate însemna că suntem, de fapt, prinși în capcanele propriei noastre minți, fără a avea pe vreo cineva care să ne călăuzească în afară.
Asemeni unei busole care lucrează sub influența forței magnetice a pământului, ființele umane sunt conectate cu natura lor pe căi misterioase. Celebrarea din 6 noiembrie este o referință la vremurile când busolele se foloseau la trasarea direcției unui voiaj pe mare. Ziua aceasta ne îmboldește să aflăm direcția vieții noastre și să respingem traseele care nu se aliniază țelurilor noastre.
Ziua Naufragiat Fără o Busola celebrează ominiprezența culturii de auto-ajutor. Încadrându-se în genul cel mai bine vândut din lume, mii de cărți de auto-ajutor sunt publicate anual. Deși impactul lor rămâne, deocamdată, neclar, este relevant faptul că oamenii doresc să se ajute pe ei înșiși.
Repere din istoria Zilei Naufragiat Fără o Busolă
- Anii 2.800 i.Hr.: În Egiptul antic apare cea dintâi carte cunoscută de auto-ajutor, sub numele de "Sebayt".
- 1455: "Oglinda prinților", o carte de auto-ajutor inspirată de bunele maniere ale familiei regale este publicată de Gutenberg.
- 1859: O colecție de povești inspiratoare intitulată "Auto-ajutorul lui Samuel Smiles" devine un bestseller instantaneu.
5 noiembrie: Ziua Mondială a Numbatului
- 1913: Scriitorul britanic G. K. Charlestons vorbește despre absurditatea cărților de auto-ajutor într-o diatribă.
- 2022: Industria de auto-ajutor valorează 13 miliarde de dolari SUA.
Întrebări pe care ni le putem pune când ne simțim pierduți, naufragiați în viață
- Îmi pot atinge obiectivele viitoare cu actualele mele obiceiuri?
- Ce-mi furnizează și ce-mi risipește energia?
- La ce așteptări încerc să mă ridic acum?
- Obligațiile mele sunt reale ori imaginare?
- Care este cea mai neglijată parte a vieții mele chiar acum?
Niciun comentariu: