8 noiembrie: Ziua Mondială a Pianistului
Având loc, an de an, pe 8 noiembrie, Ziua Mondială a Pianistului este dedicată, desigur, pianiștilor și realizărilor lor, dar și emoțiilor pe care aceștia le exprimă prin interpretările lor excepționale. Întrucât cele mai multe forme ale muzicii occidentale fac apel la pian, pianiștii au la îndemână o gama largă de stiluri pe care le pot alege, de la muzică clasică la jazz și blues.
De obicei, pianiștii clasici moderni își dedică interpretările, carierele și înregistrările învățării și căutării de noi lucrări care să le extindă repertoriul. De cele mai multe ori, nu scriu sau transcriu muzică așa cum făceau, de exemplu, pianiștii din secolul al XIX-lea. Unii pianiști se pot specializa în muzică de acompaniament și de cameră, în vreme ce alții , relativ puțini, performează tot timpul că solo.
Unul dintre cei mai mari pianiști clasici a fost Mozart. Oamenii îl consideră primul "pianist de concert". Compozitori din epoca clasică, precum Beethoven și Clementi, au fost, de asemeni, faimoși pentru arta lor de a cânta la pian, la fel ca și Liszt, Brahms, Chopin, Mendelssohn, Rahmaninov și Schumann. În perioada clasică, pianul a început să-și consolideze unul dintre primele locuri în inimile și sufletele oamenilor.
Pe de altă parte, pianiștii de jazz performează întotdeauna alături de alți muzicieni. Se remarcă printr-un stil mai liber de interpretare față de cei clasici, creând o atmosferă de spontaneitate. Improvizațiile sunt o parte semnificativă din munca lor. Printre pianiștii de jazz vestiți pot fi menționați Bill Evans, Art Tatum, Duke Ellington, Thelonious Monk, Oscar Petersone și Baden Powell.
Repere din istoria Zilei Mondiale a Pianistului
- Anii 1.700: În Italia, Bartolomeo Cristofori inventează instrumentul cu claviatură cu coarde, pianul.
- 2002: Este lansat fimul de dramă intitulat "Pianistul", bazat pe cartea autobiografică cu același nume, cuprinzând amintiri despre Holocaust ale pianistului și compozitorului evreu polonez Wladislav Spielman.
- 2015: Pianistul și compozitorul germen Niels Fram propune ideea Zilei Mondiale a Pianistului.
- 2016: Cu ocazia Zilei Mondiale a Pianistului, la festivalul de jazz de la Oslo, Tord Gustansen dă un recital la pian în decursul concertului.
Lucruri interesante despre pian
- Spre deosebire de clapele pianelor moderne create odată cu anii 1970, făcute din plastic, cele timpurii erau confecționate din abanos și fildeș.
- Pianul conține de la 220 la 230 de corzi din oțel, fiecare dintre ele putând rezista la o tensiune de 168 de tone.
7 noiembrie: Ziua Colorează Lumea în Portocaliu
- Un pian cu 88 de clape are tipic 7 octave, în comparație cu cele 4 octave ale chitării și viorii.
- Tradițional, pianul are trei pedale care schimbă articulația acestora.
- Noile piane au nevoie să fie acordate de 3-4 ori pe an, pentru a permite noilor corzi să fie integrate în claviatură.
Niciun comentariu: